Hirdetés
Hirdetés

A legjobb tanulókat keresik a megyében

Rövid hírek | 2018. január 12. 01:40
Szakma Kiváló Tanulója, Országos Szakmai Tanulmányi Verseny, Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, verseny, szakma, vi2018-01
Megkezdődtek a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntői Csongrád megyében. A megmérettetésen a megye szinte minden szakképző iskolája képviselteti majd magát, az előzetes jelentkezések alapján 34 szakmában 432 tanulót vár a megyei versenyt szervező Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

A jelentkezők száma több mint 30 százalékos emelkedést jelent a tavalyi versenyzők számához képest, amelynek az elnyerhető vizsgamentesség lehet az egyik fő mozgatórugója.

A versenyt országos szinten a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezi. Csongrád megyében egyébként olyan szakmákban mérik össze tudásukat a tanulók, mint például az asztalos, a kárpitos, a mechatronikai technikus, a villanyszerelő, a fodrász, a kozmetikus vagy éppen a szakács és pincér szakmák. Emellett rendkívül népszerűk az informatikai szakmák, így a szoftverfejlesztőnek vagy éppen informatikai rendszerüzemeltetőnek tanulók is nagy számban jelentkeztek a tanulmányi versenyre.

Két és fél héten keresztül, január 23-ig zajlanak az elődöntök, amelyek írásbeli feladatok megoldásából állnak. Ezt követi majd egy válogató verseny, és a döntőbe jutott versenyzők a Szakma Sztár Fesztiválon, bizonyíthatják, hogy ők a legkiválóbbak szakmájukban. A döntő 2018. április 23. és 25. között zajlik majd a Hungexpo területén, a Szakma Sztár Fesztivál egyik elemeként.

A megmérettetés célja a magyar szakképzés színvonalának további emelése, a szakképzés eredményeinek széles körű bemutatása, és verseny szervezése a szakképzésben részt vevő tehetséges tanulóknak. Emellett a „fizikai szakmák” társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, a szakmunkás pályamodell bemutatása, népszerűsítése, ezáltal a pályaorientáció erősítése is cél. A diákok tudását életszerű, gyakorlatorientált feladatsorokkal mérik.

A finálé - mely a Szakma Sztár Fesztivál is egyben - a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs munkájában is fontos szerepet játszik. A gazdasági önkormányzat tavaly 550 pályaválasztás előtt álló diákot vitt el buszokkal a fővárosi eseményre. A tanulók itt testközelből ismerhették meg a rendezvényen bemutatott szakmákat, emellett a verseny hangulatába is belekóstolhattak.

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés