A könyvtár és a múzeum is többet kap az idén

Szegedi hírek | 2018. január 11. 10:31
Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, Móra Ferenc Múzeum, állami támogatás, normatíva, rag20181
A színházak után a városi múzeumok és könyvtárak idei támogatásáról is döntött a minisztérium: a Somogyi-könyvtár 30, a Móra-múzeum 9 millió forinttal nagyobb összegből gazdálkodhat az idén.

Amint azt a napokban megírtuk az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkársága döntött a színházak, a bábszínházak és a szimfonikus zenekarok idei állami támogatásról.

A szegedi teátrum 516 millió 700 ezer forintnyi állami forrásból, a Kövér Béla Bábszínház összesen 27,7 millióból, a Szegedi Szimfonikus Zenekar pedig 280 milliós normatív támogatásból gazdálkodhat az idén.

Most megszületett a döntés arról is, milyen állami támogatásra számíthatnak 2018-ban a megyei hatókörű könyvtárak és múzeumok.

A kultúráért felelős államtitkárság a települési önkormányzatok muzeális intézményeit idén összesen 7,2 milliárd forintnyi támogatásban részesíti. Ez több mint 10 százalékkal haladja meg a tavalyi keretösszeget.

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár 233 millió forintos támogatást kap idén, 30 millióval többet, mint korábban – így az állomány gyarapítására is több juthat 2018-ban.

A Móra Ferenc Múzeum állami normatívája 9 millió forinttal nő idén. A 147 millió 600 ezer forintos központi támogatást a Móra-múzeum a régészeti munkákból és belépődíjakból származó saját bevételekkel is kiegészíti.

A megyei feladatokat is ellátó múzeumok között az állami normatív támogatást illetően a szegedi a 8. helyen áll. Idén a legtöbb támogatást, több mint 233 millió forintot a székesfehérvári Szent István Király Múzeum kapta, míg a legkevesebbet, 98 millió forintot a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!