Kaptak is, meg nem is a fogorvosok

Szegedi hírek | 2018. január 11. 01:08
egészségügy, fogorvosok, pénz, alapellátás, vi2018-01, szgy
Tavaly novemberben jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár, hogy 7,6 milliárd forintot kapnak az alapellátásban dolgozó fogorvosok, ez praxisonként hárommillió forintot jelent. A fogászok örültek a plusztámogatásnak, bár szerintük ez még mindig jócskán elmarad az ugyanolyan formában működő háziorvosok finanszírozásától.

Tavaly szeptemberi munkalassításukkal arra akarták felhívni a figyelmet a fogorvosok, hogy bár az elmúlt években nőtt az alapellátás finanszírozása, az még mindig elmaradt a háziorvosok évenként emelt támogatásától. Úgy látták, egy alapellátást végző fogász a magánpraktizálásból kénytelen kipótolni a magas havi költségeket.  A sztrájk és a tárgyalások eredményeként hárommillió forint támogatást kaptak a praxisok a kormánytól. Ezt még november 30-án jelentette be a szaktárca illetékese.

Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár akkor azt mondta: „Ez évben el fogja hagyni a kincstárat, karácsony előtt.” Ez az ígérete azonban nem teljesült az államtitkárnak, ugyanis szegedi fogorvosok arról nyilatkoztak, hogy január 2-án érkezett meg az utalás. A 3 millió forintos támogatás szabadfelhasználású, a legtöbb praxis bérrendezésre használja fel a most kapott összeget. Sok orvos ugyanis a diplomás minimálbért kapta csak, és a fogorvosok mellett dolgozó asszisztensek sem voltak túlfizetve. 

Az alapellátásban dolgozó fogorvosoknak a költségek kétharmadát maguknak kell előteremteniük a havi működéshez. Egy átlagos háziorvosi praxis kültsége havi 1,6 millió forint, ezt meg is kapják az orvosok. A fogászoknak ennél kevesebb járt eddig, holott a felhasznált anyagok és berendezések ára jóval magasabb. A 3 millió forintos támogatás átmeneti segítséget jelent ugyan, de arról, hogy az alapellátásban dolgozó fogorvosok elvárása teljesül-e, a arról még tárgyal a kormány és Magyar Orvosi Kamara.