Szabó példálózott Szegeddel, B. Nagy tavaly ki sem ejtette a város nevét a T. Házban

Szegedi hírek | 2018. január 9. 15:32
Szeged két országgyűlési képviselőjének teljesítményét vettük górcső alá. Megnéztük, mennyire voltak aktívak tavaly a Parlamentben.

A ciklus végéhez közeledve azt is megvizsgáltuk, hogy a parlament 2014. május 6-i alakuló ülése óta hányszor szólaltak fel, miről beszéltek, milyen indítványokat nyújtottak be napjainkig.

Szeged kap többlettámogatást?

Szeged két parlamenti képviselője közül Szabó Sándor emelkedett többet szólásra 2017-ben az Országgyűlésben. A szocialista politikus tizenegy alkalommal összesen harminchat percet beszélt a múlt évben. Interpellált például a helyi tömegközlekedés ügyében. Elmondta, a közösségi közlekedés napi biztosítása minden élhető város egyik fontos alapfeltétele, de – tette hozzá – a normatív támogatás megszüntetése, valamint az állami kompenzáció folyamatos szűkítése a települési önkormányzatokat szinte teljesen megoldhatatlan feladat elé állítja a tömegközlekedés fenntartását illetően. Azt kérdezte Fónagy János államtitkártól, hogy „a BKV mellett az érintett öt nagyváros is számíthat-e azonos elbírálásra a helyi tömegközlekedés finanszírozásában? A feladatok ellátásához Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs és Kaposvár is részesül-e tömegközlekedési többlettámogatásban?” Ebben a témában önálló indítványt is benyújtott. Kérdezett az állami közútkezelő szegedi útfelújításairól is, amelyben szintén beadott egy indítványt. Itt felszólalásában megjegyezte, „annyi értelmetlen beruházás zajlott Magyarországon az elmúlt időszakban, hogy azt gondolom, talán az emberi életet érintő, a biztonságos közlekedést megvalósító beruházásokra, fejlesztésekre kellene a kormánynak koncentrálnia”.

Szeged 500 milliós szociális kerete

A 2018-as költségvetésről szóló májusi parlamenti vitában a szociális szféra támogatása kapcsán Szabó elmondta, „a kormány a szociális segélyt, a közgyógyellátást (…) elvette az önkormányzatoktól. Ezzel megint az a baj, hogy a több mint háromezer település vagy önkormányzat esetén nagyon sok önkormányzat erre képtelen, nem tudja megoldani. Néhány nagyobb város, többek között például Szeged a 2017-es költségvetésében 500 millió forintos pluszkeretet biztosított a rászoruló emberek támogatására”. Szabó Sándor tavaly harminchárom önálló és négy nem önálló – más képviselőkkel együtt jegyzett – indítványt nyújtott be. Kérdezett a például az állami kukaholdingról, amely szerinte nem látja el a feladatát, és az önkormányzati dolgozók béremeléséről. Az egész ciklust tekintve a szocialista honatya már százötvenkilenc önálló és negyvenhat nem önálló indítványnál tart.

Szegedről említést sem tett

B. Nagy László fideszes képviselő tavaly összesen két önálló indítvány nyújtott be, és kilenc alkalommal összesen huszonegy percet beszélt a T. Házban, amiből hétszer a parlament törvényalkotási bizottságának tagjaként a bizottság véleményét ismertette a különböző törvénymódosítások kapcsán. Szegedről említést sem tett. Egyszer sem ejtette ki a város nevét a parlamentben. B. Nagy László utoljára 2016. május 30-án beszélt Szegedről. Akkor így ért véget a felszólalása: „Lehetséges, hogy Brüsszelből irányítják a szegedi közgyűlést? Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)”

A fideszes képviselő három év nyolc hónap alatt – tehát 2014. május 6-a óta – összesen kilenc indítványt nyújtott be nyújtott be a parlamentben.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!