Hirdetés

Miért ekkora baj a mikró a kukában?

Szegedi hírek | 2018. január 7. 15:45
szemetelés, mikrosütő, környezetvédelem, hulladékudvar, szegedi hulladékgazdálkodási nkft.
Tényleg ennyire kellett „habosítani” egy ilyen sztorit? Igen. Ugyanis ez sokkal több egyszerű nemtörődömségnél.

Van különbség, szemét és szemét között, és nemcsak újrahasznosíthatóság szempontjából. A mikró és az ahhoz hasonló hulladék simán tönkreteheti magát a kukásautót is.

Előző cikkünk adta az apropót, írtunk a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek, Koltainé Farkas Gabriella részletesen válaszolt – idézve a vonatkozó rendeletet.

A hulladékgazdálkodást Szegeden a város közgyűlésének 53/2004.(XI.30.) rendelete szabályozza – ez bárkinek elérhető. Nem elvárás, hogy az átlagember betéve tudja a lakóhelyén érvényes összes rendeletet, de a felelősségteljes gondolkodásba még senki nem halt bele, arról ne beszélve, átlagos, „normális” hozzáállással a rendeletek jelentős részét észrevétlenül betartjuk.

De ha konkrétan a paragrafusokat nézzük:

„A települési szilárd hulladék gyűjtésére szolgáló tárolóedényben attól eltérő anyagot elhelyezni tilos.”

Ezt követi két másik fontos bekezdés, íme:

„A tárolóedényben nem helyezhető el olyan veszélyes tárgy, vagy anyag, amely a hulladék szállítását végző dolgozó testi épségét veszélyezteti, valamint a szállító jármű műszaki berendezéseit megrongálhatja. Sérült gyűjtőtartály ürítését ugyanezen okok miatt a szolgáltató értesítés hátrahagyásával megtagadhatja.

Ha a szolgáltató azt észleli, hogy az edényben olyan anyagot vagy tárgyat helyeztek el, ami nem minősül települési szilárd hulladéknak, olyan tömörített vagy nedves, hogy a szokásos módon azt leüríteni nem lehet, akkor az elszállítást értesítés visszahagyásával megtagadhatja.”

Azaz a kukások simán dönthettek volna úgy, nem ürítik ki azt a konténert. – Nem helyezhető el olyan hulladék sem a gyűjtőedénybe, amely veszélyezteti a rakodók testi épségét – olvasható Koltainé válaszában. Az igazgató tételesen fölsorolja azt is, mi számít veszélyes, illetve speciálisan kezelendő hulladéknak:

– az elektromos hulladék (mosógép, hűtőszekrény, mosogatógép, hajszárító, porszívó, vasaló, elektromos fűrész, fűnyíró, mikrohullámú sütő),
– elektronikai hulladék (számítógép, nyomtató, monitor, mobiltelefon, hifi-berendezés, televízió, rádió, videókamera, fényképezőgép),
– fénycsövek és világítótestek,
– szárazelemek és hordozható kis akkumulátorok,
– használt sütőzsiradék és göngyöleg,
– fáradt olaj és göngyölege.

A veszélyes hulladékot nem szállíthatják el a hagyományos kukákból.

Sőt!

Ha észreveszik azt, akkor sem vehetik ki a rakodók – ezt szigorú, belső szabályok tiltják nekik. Ekkor azt tehetik, hogy rádión értesítik a diszpécser kollégájukat, aki föl tudja venni a kapcsolatot az ingatlan tulajdonosával, a társasház közös képviselőjével. Ha kivették a veszélyes hulladékot, akkor utána kiürítik a gyűjtőedényt. Ha viszont nem veszik észre a rakodók a hulladékot, mert más szemeteszsákok eltakarják, akkor csak reménykedni lehet abban, hogy kibírja a kukásautó, és a dolgozók testi épségét sem veszélyezteti a kidobott tárgy.

Továbbra is csak ajánlani tudjuk a hulladékudvarokat – ebben az írásunkban fölsoroljuk mindet –, az összes „állítólagos macerásságuk” ellenére is.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!