Dunaújvárosból jön Rák Jóska a Nemzetibe

Szegedi hírek | 2018. január 4. 12:45
Szegedi Nemzeti Színház, Háy János, Rák Jóska, dán királyfi, Bartók Kamaraszínház, Művészetek Háza, rag20181
Az év elején több különleges színházi produkció is érkezik a szegedi teátrumba. Háy János egyik legviccesebb munkája, a Rák Jóska, dán királyfi a kisszínházban debütál a hónap közepén.

Valahol a rendszerváltás zűrös és zavaros hónapjaiban egy távoli magyar faluban a helyiek kitalálják, hogy ezentúl  nagyobb hangsúlyt fektetnek a kulturális programokra.

Egyikőjük már  járt a tőlük minden tekintetben távol fekvő Budapesten, ahol még egy színházban is megfordult. Ott látott „valamiféle Omlett” című darabot, elhatározzák hát, hogy a falunapra maguk is színpadra állítják saját verziójukat. A Hamletre esik a választásuk, de a nem túl csavaros észjárású helyiek kedvéért egy leegyszerűsített változatot próbálnak. Ezért elhatározzák, hogy kiemelik a többi falu közül otthonukat és előadják a színdarabot, miközben a címszereplő Rák Jóska a való életben is hasonló áskálódással kénytelen szembenézni, mint az általa alakított hős. Végül a darab rendezése közben összekeveredik Hamlet története a valósággal és a szereplők maguk is átélik a történteket, persze jó tragikomédiához méltón eléggé kifacsart módon.

Sipos Imre, a társulat művészeti vezetője szerint a hatalom állandóságáról, a hatalmasságokról szóló falusi közegben játszódó Hamlet-történet érzékeny témát feszeget, de a humort sem nélkülözi. A darab egyik főszerepét, a polgármesterré választott korábbi tanácselnököt a szegedi teátrum tagja, Pataki Ferenc játssza.

A történet épp úgy szól a máról, mint a múltról, a hatalom mindenkori gátlástalanságáról, a nép mindenkori sodródásáról, és arról, mennyire nehéz helyzetben van az igazság, ha az épp sérti az aktuális hatalom érdekeit. A Rák Jóska, dán királyfi - bár sokszor a legfájóbb emlékeket karcolja fel -, tele van vérbő humorral, játékossággal, egyszerre hív önfeledt nevetésre és közös gondolkodásra múltról, jelenről és önmagunkról.

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza vendégjátékát január 16-án, kedden este 7 órától láthatják a szegediek a Kisszínházban.

Fotó: dunaujvaros.hu

* * *

 

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!