Hirdetés

150 nap alatt fiatalodik meg teljesen a Klapka tér

Szegedi hírek | 2018. január 2. 15:07
Klapka tér, rekonstrukció, Szabó Sándor, Nagy Sándor, Binszki József, rag20181
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
A nyár kezdetére teljesen új arcát mutatja majd a szegedieknek a Klapka tér. A város 100 millió forintot költ a teljes rekonstrukcióra: pihenőpark, játszótér és sportpálya is lesz a megújult a téren.

Szeged idei első sajtótájékoztatóját tartották ma a Klapka téren, abból az alkalomból, hogy a kivitelező, a HPQ Plus Kft. szakemberei birtokba veszik az építési területet, hogy 150 nap múlva teljesen megújítva adják majd vissza a szegedieknek.

Szabó Sándor országgyűlési képviselő a helyszínen elmondta, az önkormányzatnak régi terve, az itt lakóknak pedig régi vágya valósul meg most a tér felújításával. A város saját erejéből 100 millió forintot költ a térrekonstrukcióra, amelynek nyomán júniusra egy multifunkcionális terület alakul ki, amely az itt élők szabadidejének minőségi eltöltését hivatott segíteni, egyben pedig megoldódnak a terület közlekedési és parkolási problémái is.

A rekonstrukció részleteiről Nagy Sándor számolt be. Az alpolgármester elmondta, az önkormányzat hosszú évek óta odafigyel arra, hogy ne csak a belvárost fejlesszék, hanem Szeged egyéb városrészei és lakóterületei is ütemesen fiatalodjanak meg.  A Klapka tér – amely Rókus városrész kapuja – régi szeplője volt eddig Szegednek. Kisebb fejlesztések ugyan történtek az elmúlt években is, de teljes körű, jól átgondolt rekonstrukcióra most kerülhet sor.

Binszki József, a terület önkormányzati képviselője emlékeztetett arra, hogy egyik választási ígérete valósulhat meg most, remélve, hogy a rekonstrukció elnyeri majd az itt élők tetszését, hiszen az elmúlt években valósággal kiböjtölték már a változást. Hogy mi minden fog megváltozni a Klapka téren? Egy szóval: minden!

A beruházás célja a tér közjóléti szerepének erősítése, vagyis olyan zöldterületekben, közösségi terekben bővelkedő relaxációs hely kialakítása, amely az itt élők életminőségét javítja. A Klapka téri poros parkoló felszámolása az egyik legfontosabb cél, hiszen ez egy betonos terület, amely helyén a tervek szerint pihenőpark létesül. Az itt lévő játszótér megmarad, ám korszerűbb játszóeszközök váltják fel a régieket, ugyanakkor sokkal biztonságosabb is lesz a gyerekeknek. A szánkódomb és környezete helyén elkerített sportpálya létesül, de a környező utak rendbetételére is lesz elegendő forrás.

A munkák során a meglévő szabadtéri fitneszeszközöket áthelyezik, a gyerekek uniós szabvány szerinti csúszdát, mászóvárat, hintát és homokozót kapnak, de köztéri bútorokat is kihelyeznek és ivókút is helyet kap majd a téren. Rendezetté válik a parkolás, ugyanakkor fákat és cserjéket, évelő növényeket is telepítenek a területre. Nyárra egy háromfunkciós – pihenő, játszó és sportolásra alkalmas – övezet alakul ki a téren.

Péter István, a megbízást közbeszerzésen elnyert HPQ Plus Kft. ügyvezetője elmondta, folyamatosan veszik birtokba a teret: a jelenlegi parkolót is beleértve hamarosan lezárják a munkaterületet, és megkezdik a kivitelezést, amelyre a szerződés szerint összesen a 150 napjuk van.

* * *

 

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!