Ugye önnek is tetszik az Anax imperátor?

Szegedi hírek | 2018. január 1. 14:21
óriás szitakötő, az év rovara, szavazás, Magyar Rovartani Társaság
Tényleg szép. A latin neve is. Az év rovara az óriás szitakötő.

A Magyar Rovartani Társaság internetes szavazása alapján az óriás-szitakötő viselheti 2018-ban az év rovara címet. Versenyben volt még a közönséges keringőbogár és a tavi molnárpoloska.

A nappal repülő és sokszor feltűnő megjelenésű szitakötők a rovarvilág jól ismert képviselői. Az óriás-szitakötők (Anax imperátor) nem kellemetlenkednek jelenlétükkel, mint a legyek, nem szívnak vért és nem terjesztenek betegségeket, mint a szúnyogok, de még fullánkjuk sincs, mint a darazsaknak. Éppen ezért azon kevés rovar közé tartoznak, amelyek sem félelmet, sem ellenszenvet nem váltanak ki, sőt inkább csodálattal adózunk az acsák színpompás megjelenése és repülési tudománya előtt.

A szitakötők származása

A szitakötők a legősibb rovarrendek közé tartoznak. Korai elődeik, az ősszitakötők, melyek külön rovarrendet (Protodonata) alkottak, körülbelül 300 millió éve, a felső-karbonban éltek. Lenyomatukat egyes kőzetek szinte teljes épségben megőrizték. Az óriás-ősszitakötő (Meganeura monyi) a legnagyobb ismert fajuk volt, szárnyfesztávolsága elérte a 60–70 centimétert, így Európa valaha élt legnagyobb rovarának számít. Sokunkban fölmerül a kérdés, hogy vajon miért nem élnek ma ilyen hatalmas termetű rovarok? Bár minden részlet máig sem világos, de azt tudjuk, hogy a rovarok növekedésének legfőbb akadálya légzőrendszerük sajátosságában keresendő. A rovarok ugyanis – tőlünk emberektől és általában a gerincesektől eltérően – nem testfolyadék útján, hanem közvetlenül, vakon végződő légcsöveken (tracheákon) át juttatják el az oxigént a szöveteikhez. A trachearendszer hatékonysága a testméret növekedésével erősen romlik. A rovarok ezt az akadályt a földtörténet azon időszakában tudták sikeresen leküzdeni, amikor a mainál jóval magasabb volt a légkör oxigéntartalma.

Ha ennél is többet szeretne tudni 2018 legszebb rovaráról, ajánljuk figyelmébe Szél Győző írását a Magyar Rovartani Társaság honlapján.

Nyitóképünk is ugyanonnan való, Szőke Viktória rajza.

* * *

 

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!