Szintet lépett a balinozás: a Tiszából is kifoghatja 2018 halát!

Szegedi hírek | 2018. január 1. 13:25
balin, az év hala, hal, horgászat, Magyar Haltani Társaság
Harmincnyolc százalékkal nemhogy Az év hala, de parlamenti választást is simán lehet nyerni. Halország királya idén a balin.

Évről évre az egyik legizgalmasabb – és sokak szerint legértelmesebb – szavazás a Magyar Haltani Társaság honlapján zajlik. Idén is meg lehetett választani az év halát. Innen át is adnánk a szót az oldalnak:

„2018-ban a balin viselheti az Év Hala címet. A verseny győztese a három jelöltre beérkezett ötezer-hétszázhetvenegy szavazat 38 százalékát kapta, jelentősen megelőzve a második helyezett domolykót (33 százalék) és a harmadik helyezett kövicsíkot (29 százalék).

A balin (Leuciscus aspius) a zömmel békés fajokat magába foglaló pontyfélék családjába tartozik, mégis ragadozó faj. Teste megnyúlt, mérsékelten magas, oldalról lapított. Látása igen jó, érzékszervei fejlettek. Pikkelyei aprók, az alsó úszók gyakran már a fiataloknál is rózsaszínűek, az idősebbeknél pedig kifejezetten vörhenyesek. Nagy növésű hal, jól fejlett példányainak hossza 50–60 centiméter, de kivételesen az egy métert is elérheti. Az abszolút magyar horgászrekord: 10,54 kilogramm, 1991-ben fogták.

A balin rendkívül érzékeny a szennyeződésekre és a környezetében bekövetkező változásokra, ennek ellenére szinte egész Európában megtalálható, hazánk területén őshonosnak tekintjük. Elsősorban a nagyobb folyóvizek lakója, ahol a márnazónától egészen a torkolatig megtalálható. Magányosan vagy néhány fős csapatokban keresi táplálékát, amely az első időkben planktonszervezetekből és apró gerinctelen állatokból áll, majd áttér a halfogyasztásra. Nyíltvízi ragadozó lévén legfontosabb zsákmánya az ugyanott csapatosan élő küsz. A sporthorgászok körében népszerű, mert mohón veti magát a zsákmányra, ugyanakkor tanulékony faj, így horgászata a forgalmasabb horgászvizekben nem egyszerű.”

A balin illusztris társaságba került:

2017-ben a harcsa,
2016-ban a compó,
2015-ben a kecsege,
2014-ben a magyar bucó,
2013-ban a menyhal,
2012-ben a széles kárász,
2011-ben a kősüllő,
2010-ben, az első szavazáson a nyúldomolykó

lett az év hala.

Tolkiennél törp volt

Balin egy törp szereplő J. R. R. Tolkien mitológiájában. A Harmadkorban élt. Szerepel A hobbitban, valamint megemlítik A Gyűrű Szövetségében. A harmadkor 2763. évében született, apja a Durin népébe tartozó Fundin volt. Thorinnal és több más fiatal törppel együtt megmenekültek Erebor feldúlásából. Öccsével, Dwalinnal követték II. Thráint Dúnföldébe, majd az Ered Luinhoz. 2841-ben öccsével együtt elkísérték II. Thráint Ereborba vezető útjára, majd Thráin eltűnt (Szauron szolgái elrabolták), és sikertelen keresése után visszatértek Tölgypajzsos Thorinhoz.

Thorin kiválasztotta tizenkét kísérője közé Balint és Dwalint is. Balin volt a társaság őrszeme. A Bakacsinerdei utazás során megkedvelte Bilbót, vele együtt bement a sárkány (Szmóg) alagútjába is. Jól ismerte a Magányos Hegy környékét, ő ajánlotta a társaságnak, hogy menjenek a Hollóbércre. Az Öt Sereg Csatája után Ereborban telepedett le. Balin Erebor visszahódítása után baráti viszonyban maradt Bilbóval és Gandalffal.

2989-ben Balin népes törp kísérettel, köztük a korábban Thorin társaihoz tartozó Orival és Óinnal elindult visszahódítani Móriát. Az orkokat sikeresen kiűzték, és Balin Mória Urának nyilvánította magát. Öt évvel később Balin egyedül indult el, hogy belenézzen a Tükörtóba, és egy ork egy fa mögül lenyilazta. Halála után Mória hanyatlani kezdett, majd nemsokára lemészárolták az összes törpöt.

Sírját a Gyűrűszövetség találta meg.

Most még rámehet, akár Szegednél, vagy egy kicsit föntebb is a Tiszában, ugyanis itt is él: viszont arra figyeljen oda, hogy legalább negyven centi legyen a kifogott balin, ez alatt minden esetben vissza kell engedni a vízbe. Március 1. és április 30. között pedig egyáltalán nem fogható 2018 hala.

Oké, de mit lehet kezdeni egy legalább negyvenegy centis balinnal?

Például ezt:

Tejfölös balin hagymás krumplival

Hozzávalók:
körülbelül 1,5 kilós balin,
füstölt szalonna (meghatározatlan mennyiségben),
tejföl,
egy kiló krumpli,
két közepes hagyma,
só,
bors,
halfűszer,
Piros Arany,
tojás.

A balint megpucoljuk, kifilézzük. Szórunk rá ízlés szerint sót, borsot, és halfűszert. Az így előkészített balinoldalakat félretesszük, hogy fűszerek kellően átjárják a halhúst. Egy nagy tepsit kikenünk füstölt szalonnával, majd uborkagyalun vékonyra szeletelt krumplit terítünk az aljába. A krumplira apróra vágott füstölt szalonnát, és vékonyra szeletelt hagymát, ízlés szerint sót, borsot szórunk. Ezeket a rétegeket addig ismételjük, amíg a kilónyi krumpli el nem fogy. Az utolsó réteg – amire a balint fektetni fogjuk – lehetőleg krumpli legyen. (Ha a tepsi nem elég nagy, és a hagymás krumplirétegek vastagra sikerültek, célszerű egy kicsit elősütni.)

A hagymás krumplira ráfektetjük a két balinoldalt, és csíkokra vágott füstölt szalonnát helyezünk a tetejére. Az egészet behelyezzük a sütőbe, és közepes lángon, a balinfilé vastagságától függően körülbelül 15–25 percig sütjük. Amíg sül, egy nagy pohár tejfölt kikeverünk egy kis Piros Arannyal és két egész tojással. (Ínyencek tehetnek bele egy kortynyi száraz fehérbort is.) Amikor a balin már majdnem átsült, az egészre ráöntjük a kikevert tejfölt, és 10–15 perc alatt, még mindig közepes lángon, készre sütjük. Balinon kívül érdemes más halakkal is megpróbálni. (Lásd még rácponty – a szerk.)

Fontos, minél szárazabb a halhús, annál hamarabb kell rátenni a tejfölt, mert különben kiszárad, de nem lehet rögtön az elején, mert akkor csak fő alatta a hal.

* * *

 

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!