Cicamentés Szegeden: dolgozzanak kevesebbet!

Szegedi hírek | 2018. január 1. 11:18
Szegedi Cicamentők, állatvédelem, macska, cica, cicamentők
Több mint száz állatot mentettek meg, és adtak szerető gazdákhoz. Jó lenne, ha kevesebb munkájuk lenne idén, ám ez nem valószínű.

Nyitrai Ágnes, a Szegedi Cicamentők elnöke így tekint vissza 2017-re:

„Tagjaink és önkénteseink jelentős többsége ideiglenes befogadó, így segítségükkel hatvan macska befogadását, gyógykezelését, elhelyezését oldottuk meg. Felneveltünk összesen huszonegy talált kölyökcicát, és gondoskodtunk huszonhárom kutyáról is. Gazdiközvetítő rendszerünk továbbra is hatékonyan működött, ezeket az állatokat felelősen gondoskodó családokhoz adtuk örökbe. A velük kötött örökbefogadási megállapodásaink azt is biztosítják, hogy kövessük mentett állataink sorsát, és ellenőrizhessük a felelős tartásukat.”

Az egyesület egy lelkes, civil közösség: tizenegy tagjuk van, mellettük 2017-ben tizenegy szerződéses, közérdekű önkéntes, hat önkéntes, és a közösségi szolgálat keretében sok diák segítette a munkájukat. Az egyesület vezetősége és tagjai munkájukat önkéntesen, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül végezték.

Tavaly Szegeden száznyolcvan macskát ivartalanítottak. „Szociálisan rászorulók és hajléktalanok cicáin, valamint kóbor állatokon végeztettük el a beavatkozást a nem kívánt szaporulat megelőzése érdekében. Több városi macskakolóniát száz százalékban ivartalanítottunk, egészségi állapotukat azóta is folyamatosan figyelemmel kísérjük. A Susy Utzinger Stiftung für Tierschutz svájci alapítványtól 540 ezer forintot meghaladó értékben kaptunk tárgyi adományokat, amelyek munkánkat segítették.”

Állatvédelmi ismeretterjesztő munkájukat havi eledelgyűjtő napjaikon is folytatták az Auchanban, és a Napfény parki Tescóban. Felvilágosító tevékenységüket weboldalaik

– szegedicicamentok.hu
– cicak-macskak.lapunk.hu
– kutyavilag.lapunk.hu

és Facebook-oldaluk is segíti. A felvilágosító, állatvédő munka fontosságát az is jelzi, hogy a Cicamentők telefonos, internetes ügyeleti szolgálata több mint négyszáz lakossági bejelentést fogadott.

– Változatlanul igyekeztünk fellépni az állatkínzással szemben. Az Országos Állatvédőrség állatvédőr oktatásán sikeresen vizsgázott egyesületi tagjaink vezetésével tagjaink és önkénteseink rendszeres állatvédelmi járőrszolgálatot tartanak. Ennek célja az állatkínzások felderítése, az állatvédelmi törvények betartásának ellenőrzése. Szükség esetén eljárást kezdeményeztünk a hatóságoknál például egy csöpp vörös kismacska esetében, akit szinte agyonverve dobtak utcára vagy a kecskéstelepi macskamérgezéses esetek ügyében. Állatvédelmi bejelentéseket is fogadtunk, és havi egy alkalommal személyes állatvédelmi és állatjóléti tanácsadást tartottunk az Akela Állatpatika szegedi üzletében – mondta Nyitrai Ágnes.

Bár elsődlegesen a macskák a szívügyük, aktívan részt vettek elveszett-talált kutyák hazajuttatásában is. Szegeden és Sándorfalván rendszeres ügyeletet tartva, chipleolvasók segítségével igyekeztünk azonosítani az elkóborolt ebeket, és megszervezni, hogy visszakerüljenek gazdijaikhoz.

Jótékonysági akciónk, az Állatok Karácsonya decemberben egy héten át zajlott a szegedi Auchan áruházban, ahol Szeged első Állatvédelmi és Állatjóléti Központja javára pénzadományt, a rászorulók és hajléktalanok számára pedig állateledelt gyűjtöttek. Tavaly már havi rendszerességgel foglalkoztak a hajléktalanok állatainak ellátásával a Máltai Szeretetszolgálat segítségével. Rendszeresen vittek a fedél nélkülieknek állateledelt: 2017-ben összesen négyszáz kilogramm száraz kutya- és száz kilogramm macskatápot adtunk át a szeretetszolgálat aktivistáinak. A hajléktalan kedvencek orvosi ellátását is támogatták, ha szükség volt rá, gyógyszereket vittünk, vagy éppen elvégeztették az ivartalanítást.

Egy egész állatorvosi tímet állítottak már maguk mellé: „partnereink között tudhatjuk Dr. Kókai Károlyt; Dr. Fodor Lászlót; Dr. Tímár Bélát és Dr. Tímár Endrét (Tímár Állatorvosi Rendelő); Dr. Rengei Antalt, Dr. Szalay Jánost, Dr. Perényi Lászlót, Dr. Kovalik Róbertet (Kisállat-Ambulancia); Dr. Deim Zoltánt és Dr. Turcsányi Katalint.”

Nyitrai Ágnes arról is örömmel beszélt, hogy 2017-ben minden eddiginél többen, 393-an ajánlották fel személyi jövedelemadójuk 1 százalékát a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesületének. A felajánlott összeg is emelkedett, 1 millió 447 ezer 262 forint támogatást kaptak így.

* * *

 

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!