Sirokkó fúj a Zongorabolygón

Szegedi hírek | 2017. december 31. 12:28
Szentpéteri Csilla, IH Rendezvényközpont, koncert, lemezbemutató
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Lemezbemutatót tartott Szentpéteri Csilla zongoraművész az Ifjúsági Ház színpadán. De nemcsak a zene, a látvány is fantasztikus volt.

Mielőtt megköveznek minket, hogy rögtön írásunk elején „szerelmet vallottunk” a makói születésű zongoraművésznek, nem (csak) arra gondoltunk, hogy Szentpéteri Csilla nagyon csinos, hanem hogy arra is ügyel, a koncertje is jól nézzen ki. Négy hatalmas ledfalon, amelyet mint kiderült az est alatt, a fia, Kristóf kezel a férje, Fülöp Csaba által készített „vizualizációk”, azaz rövid filmek, montázsok, dizájnos föliratok váltották egymást. Egyszer éreztük azt, sántít a zene és a látvány: Csajkovszkij A hattyúk tava balettjének átiratakor medúzák lebegtek a ledfalakon.

És azt tudják, hogyan mesél viccet Szentpéteri Csilla?

Remekül!

Sőt, az átkötő szövegei is mind vicces, jókedvű sztorik voltak, egyszer sem lehetett érezni azt, muszájból beszél. Az este apropóját új nagylemezének, a Sirokkónak a bemutatója adta. A zongoraművész rajongói jó pár dallamot ismerhettek már az albumról, az átiratok egy része ugyanis eddig is szerepelt már a koncerteken, ám klasszikus „lemezformát” 2017 decemberének közepén öltöttek Szentpéteri Csilla Zongorabolygóján – így hívja azt zenei világot, amelyet fellépéséről fellépésére játszik zenekarával.

És miért pont Sirokkó?

Talán egy kicsit azért is, amiről négy részes „kiegészítésünkben” is írunk. Közülük az egyik igaz az album címére…

Sirokkó, egyébként, 1. rész

A sirokkó a Földközi-tengerről induló kelet-délkeleti irányból fújó meleg páradús szél. Októbertől január végéig igen jelentős esőzést hozhat. A hullámokat magasra felkorbácsoló sirokkó érkezésének előjelei közé tartozik, hogy a déli látóhatáron az eget ólomszürke felhők borítják el. A sirokkó gyakran több napig is eltart. Előfordul, hogy a szél Afrika irányából vöröses-barnás homokszemeket fúj. Akár néhány perc leforgása alatt is képes megváltoztatni irányát és igen erős északkeleti irányú széllé válhat.

Sirokkó, egyébként, 2. rész

A moziból így ismerjük: (Téli) Sirokkó

1930 eleje. Horvátországban szervezkednek a nacionalisták. Merényleteket követnek el szerb politikusok ellen, hazájuk szabadságáért küzdenek. Egy ilyen politikai gyilkosság után „nemzeti hősüket”, Marko Lazart Magyarországra szöktetik…

Szereplők
Tarro:
Bujtor István
Markovics: Madaras József
Maria: Marina Vlady
Marko: Jacques Charrier
Ilona: Ewa Swann

Rendező: Jancsó Miklós

Sirokkó, egyébként, 3. rész

Férfiembernek ez jut eszébe először a Sirokkóról.

Első körben 1974 és 1981 között gyártották, leginkább ezek a modellek égtek bele a retinánkba. Itt van két remek írás a vérfarkasokról Csíktól és Carlostól. Meg az örök klasszikus Totalcar-videó.

Sirokkó, egyébként, 4. rész

A Sirokkót 1983-as megalakulásakor Varga Miklós, Scholler Zsolt, Lugosi László és Soldos László alkotta. 1984-re Varga és Soldos megalapította a VM Bandet, helyükre Mr. Basary és Galántai Zsolt (a későbbi Ossian dobosa) érkezett, körülbelül fél évig létezett még a zenekar. Most ez utóbbi felállás jammelt egyet a Rockmúzeumban.

* * *

 

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!