Lehetetlent kérnek az állatvédők: ne petárdázzunk!

Szegedi hírek | 2017. december 27. 12:41
szilveszter, újév, petárda, tűzijáték, Orpheus Állatvédő Egyesület
Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök hang- és fényhatásai miatt a házi kedvencek akár sokkot is kaphatnak.

Egy magából kifordult házi kedvenc félelmében akár támadhat – haraphat is, de a leggyakoribb, hogy elszökik, elkóborol. Sok kóborló kutya, macska soha többé nem kerül haza. Az ideális állapot persze az lenne az állatoknak, hogy ne legyen tűzijáték, petárdázás Szilveszterkor (sem). Ám mivel ez kivitelezhetetlen, az állattartóknak kell odafigyelniük.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület az alábbiakat tanácsolja a gazdáknak:

– A baj megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal (pórázon) sétáltassuk kutyánkat.
– Otthon biztosítsunk kedvencünknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet (belső szobát vagy udvarrészt, garázst, jó kerítéses udvart). A sötétítő függönyt húzzuk el, a redőnyt eresszük le. Félősebb kedvencek számára állatorvos által ajánlott nyugtató szerről is gondoskodhatunk a petárdázások idejére.

Azt meg talán mondani sem kell, hogy a kutyában lévő – kötelező – mikrochip legyen állatorvos által a gazda adatait tartalmazóan beregisztrálva, így ha a kutyát valaki megtalálja, a gazda gyorsabban elérhető. Emellett érdemes a kutyákra, macskákra a gazda elérhetőségét tartalmazó bilétás nyakörvet kötni, hogy a megtaláló ugyancsak könnyen elérhesse a tulajdonost.

Ha megtörtént a baj, érdemes a www.állatvédő.hu oldalon a közelben működő állatvédő szervezetekről informálódni, hogy a házi kedvenc minél hamarabb és lehetőleg épségben előkerüljön.

Ne feledjék, a felelős állattartóknak könnyebb észnél lenni, házi kedvenceket a petárdázás helyszíneire semmiképpen ne vigyünk ki, előzzük meg a bajt. A riadtan menekülő állatok néhány óra alatt akár 5–10 kilométernyi is képesek megtenni – gyakorlatilag simán kifutnak mondjuk Deszkre vagy Sándorfalvára, és az is előfordulhat, hogy az elmenekült kedvencek soha többé nem kerülnek elő.

* * *

 

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!