Hirdetés Hirdetés

Crossover húros és más hangszerekre

Szegedi hírek | 2017. december 24. 18:19
Csík zenekar, Szabó Balázs bandája, IH Rendezényközpont, koncert, jótékonysági koncert, szegedi pszichiátriai klinika
Két prímás egymást váltotta két nap az Ifjúsági Ház színpadán, ahol megint kiderült, a rockzene legfontosabb hangszere a hegedű.

Magyarország talán két legfontosabb folk alapú zenekarát láthatta Szeged egymás után két nap az Ifjúsági Ház Boncz Géza Termében. Mégsem volt ugyanaz a közönség, bizonyítandó, a népzenei alapokat bárhogy lehet vegyíteni a pop- és rockzenével.

Csík Zenekar: mindent mindennel

Hobo elégedetten mosolyoghat: a Középeurópai hobo blues II (igen, így, egybeírva, rosszul) mindenkihez eljutott ebben az országban. Bekerült ugyanis Csík Jánosék nagy „krumplis zsákjába”, ahova, ha bedobnak valami korábban önmagában is megálló, remekül szóló dalt, akkor biztosak lehetünk abban, még jobban jön ki onnan. A Székely hobo pont úgy az este fénypontja volt, mint a közös csárdáséneklés, pedig akkor jó páran feszengtek picit a székükben: „Mit akarnak tőlünk?”

Például ezt akarták:

Koncert után pedig még a rajongók ápolására is jutott idő: beültek az IH Caféba, mindenki szelfihezhetett, kapott autogramot, vehetett lemezt.

Szabó Balázs Bandája: ülő tánc és ringatózás jótékonyságból

Grecsó Krisztián elégedetten mosolyoghat: vannak olyanok az országban jó páran, akik „duplán” ismerik a munkásságát. A szegvári születésű író – aki honlapunknak is nyilatkozott a 2015-ös MASZK-on – jobbnál jobb köteteit nem kell senkinek sem bemutatni, ám dalszerzőként talán még nem igazán ismert. Pontosabban azt talán kevesebben tudják, hogy a Szabó Balázs Bandája zenekar rendszeresen játssza megzenésített verseit. Így volt ez a szombati föllépésen is, amely jótékonysági est volt. A szegedi pszichiátriai klinika sportpályájának fölújításáért zenéltek. Nyolcszázezer forintnyi adomány gyűlt össze a koncerten, a közönség a belépőjegy megvásárlásával ennyivel járult hozzá ahhoz, hogy a betegek sportlétesítményét fölújíthassák.

Balázsék ezúttal is odatették magukat: noha ülős volt a koncert sokan bizonyították, igenis lehet székben, székkel táncolni. Aki meg még jobban ki akart teljesedni, az egyszerűen fölállt a helyéről és a fal mellett körben táncolt, ringatózott a dallamokra.

* * *

 

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!