Hirdetés

Botka László: Szegedet meg kell őrizni a szolidaritás és demokrácia szigetének

Szegedi hírek | 2017. december 22. 22:33
Botka László, Karácsony, interjú
Egyre borúsabb tengeren maradt világítótorony Szeged, amelynek a polgármestere szerint most még inkább irányt kell mutatnia. A Szegedi Tükör interjúja.

– Egy éve ilyenkor jelentette be, hogy vállalja a miniszterelnök-jelöltséget, amiről aztán októberben lemondott. Mit szól az azóta történtekhez?

 

– Nem fogom a választásokig kommentálni a kampányt, de a szegedieknek tartozom azzal, hogy most, év végén mondjak pár szót a miniszterelnök-jelöltségemről. A jelöltséget azért vállaltam, mert úgy éreztem, hogy felelős demokrataként és hazafiként nemcsak beszélnem, de tennem is kell az Orbán-rendszer leváltásáért. Az Orbán-rendszer a legnagyobb károkat azzal okozza az országnak, hogy teljesen átalakítja a társadalmi normákat, és megszünteti a törvénytiszteletet mint erényt. A rendszerváltás egyik fő célja az volt, hogy hazánkban mindenkire vonatkozzon a törvény, hogy olyan országot teremtsünk, ahol nem az számít, hogy ki hova születik, hanem hogy ki mennyire szorgalmas és tehetséges. Ahol nincsen kiváltságosok kasztja, akik bármit megtehetnek felelősségre vonás nélkül. Orbán rendszere nem ilyen. Lassan egy generáció nő fel, akik azt látják, hogy nem érdemes szorgalmasnak, becsületesnek lenni, mert a sikeresség csak a kapcsolatokon múlik. Ki kinek a rokona, ismerőse, ki van velünk vagy ellenünk: a Fidesz világában csak ez számít. Miközben az elmúlt hét évben létrejött egy új gazdasági elit, akik európai szinten élnek, az ország többsége leszakadt vagy lecsúszóban van.

 

– Igazságos Magyarország címmel hirdetett programot, és teljes ellenzéki összefogást javasolt. Miért nem sikerült?

 

– A társadalmi igazságosságot, az óriási vagyoni egyenlőtlenségek csökkentését középpontba helyező programot és valódi választási stratégiát ajánlottam az ellenzéki pártok vezetőinek. A teljes összefogást javasoltam, és mindent megtettem ezért. Lemondásom előtti utolsó javaslatom a listás helyek felét adta volna a többi demokratikus ellenzéki pártnak. Engem ugyanis nem a pártvezetők parlamenti helye, hanem az ország állapota érdekelt, nem túlélni akartam, hanem nyerni. De rosszul mértem fel több dolgot. Nem gondoltam, hogy az ellenzéki pártvezetők csak frakciót akarnak, nem kormányváltást. Lehet mondani, hogy úgy sincs esély a Fidesz leváltására. Így politizál, így nyilatkozik több ellenzéki pártvezető. Arról beszélnek, mekkora frakciót szeretnének az új parlamentben. De a kormányváltásban reménykedők tényleg ezt akarják? Nyilvánvalóan nem. Tévedtem, amikor azt hittem, ezek a pártvezetők meggyőzhetők, hogy saját választóik fontosabbak nekik, mint az ő politikusi túlélésük. Azt sem tudtam, hogy a Fidesz milyen mélyen van jelen az ellenzéki pártok életében, mennyire irányítja őket. Ez nagyon megdöbbentett. Még nem tettem, de most kimondom: miniszterelnök-jelöltté történt megválasztásom után egész nyáron elképesztő médiahadjáratot folytatott ellenem a Fidesz. És ehhez sokszor baloldali politikusok szolgáltatták a muníciót. Csapdahelyzetbe kerültem: ha beszélek erről, azzal még nehezebbé teszem az ellenzéki összefogást, és a kormányváltást akaró választók a „marakodó ellenzék” médiaképével találkoznak. Végül, amikor a kormánypárti-ellenzéki összefogást már „csúcsra járatták” az ellehetetlenítésem érdekében, nem volt tovább maradásom. Fájó szívvel és a választók iránt érzett felelősséggel mondtam le a jelöltségről. Láttam, hogy legjobb szándékom és tudásom mellett sem tudom az ellenzéki vezetőket meggyőzni arról, hogy tegyék félre önös érdekeiket az ország jövője érdekében. Láttam, ahogy hétről-hétre csökken az esélye annak, hogy az ellenzék valódi alternatívát tudjon nyújtani.

 

– Mit tud tenni ezek után? Merre tovább, Botka László?

 

– Most a felelősségem nagyobb, mint eddig bármikor: ebben a helyzetben, ebben az országban kell Szegedet megőrizni a szolidaritás és demokrácia szigetének. Egy egyre borúsabb tengeren maradtunk világítótorony. Megvan az elszántságom arra, hogy ez a város továbbra is utat, irányt mutasson Magyarországnak.

 

– Hogyan mutathat utat, mivel adhat példát Szeged az országnak?

 

– Az elmúlt években fokozatosan kivonult a kormány a szociális ellátásokból. Szeged két példamutató programot is elindított. Tavaly 400 millió, idén viszont már 500 millió forintos szociális alapot hoztunk létre a költségvetésünkben. Ebből az összegből több ezer szegedi családnak tudtunk átmeneti vagy rendszeres szociális, lakhatási, gyógyszer- és adósságrendezési támogatást adni. Ezt korábban a központi költségvetés finanszírozta, most viszont már a város állja a saját költségvetéséből. Szegeden a szociális ellátórendszerben nem volt leépítés, sőt idén fejlesztettük is, hiszen januártól minden szegedi újszülött családja 25 ezer forintos egyszeri támogatást kap az önkormányzattól. A város másik példamutató programja az országosan is egyedülálló bérlakásprogram, amit tavaly hirdettünk meg. Bármit is mondjon a kormány, Magyarországon lakhatási válság van. Több száz ezer magyar család nem tud lakáshoz jutni, mert a kormány otthonteremtési politikája a magasabb jövedelműeknek kedvez, vagy pedig azoknak, akiknek van megtakarításuk. Ezért döntöttünk úgy, hogy három év alatt több mint ötszáz lakást újítunk fel teljes egészében, és adunk bérbe pályázat útján, a piaci árnál jóval olcsóbban – konkrétan a negyedéért – a rászoruló családoknak. Most karácsony előtt is ötven család vette át a bérlakását. Tavaly és idén kétszáz-kétszáz, jövőre pedig száz lakást fogunk így meghirdetni. A következő pályázati fordulót év elején írjuk ki. Úgy vélem, egy élhető, európai várost a fejlődése és a gyarapodása minősít, valamint az, hogy a lakói biztonságban érzik-e magukat. A biztonsághoz pedig elengedhetetlen a létbiztonság, tehát tudja azt: ha bajba kerül, és mindannyian kerülhetünk bajba, számíthat a közösség támogatására.

 

– Milyen lesz Szeged következő éve?

 

– 2018 megint az építkezés éve lesz Szegeden. Tavaly ilyenkor azt mondtam, 2017 a tervezés időszaka. Ezt a munkát elvégeztük, megterveztük azokat a legfontosabb beruházásokat, amelyeket a következő időszakban megvalósítunk. Tavasztól már indulnak az építkezések. Közismert, az Európai Unió 34 milliárd forintot biztosít a szegedi fejlesztésekre. Jövőre folytatjuk az intézmény-felújítási programunkat. Noha a kormány teljes egészében államosította az általános és középiskolákat, mi több iskolaépületet is korszerűsítünk. De folytatjuk a bölcsődék és óvodák felújítását, és megkezdődnek a nagy városrészi rehabilitációs programok is. Elsőként az újszegedi liget újul meg, majd Odessza városrész, Tarján, végül pedig a Stefánia és a Tisza-part következik. Idén rekordösszegből, egymilliárd forintból tettük rendbe a város útjait és járdáit. Ez a jövő évi költségvetésben is elsőbbséget élvez. Pár napja írtuk ki az Etelka sori fedett uszoda kivitelezésére a közbeszerzési pályázatot. A város az elmúlt években közel egymilliárd forintot fordított a fedett uszoda megtervezésére és a terület előkészítésére. Reményeink szerint a kormány a Modern Városok Programban – ahogy más nagyvárosoknál is – pénzügyi támogatást fog biztosítani a fedett uszoda megépítéséhez. Terveik szerint jövő márciusban, áprilisban elkezdődhet az építkezés, és 2019 második felére elkészülhet a gyönyörű, 21. századi, ötmedencés, a Nemzetközi Úszószövetség előírásainak mindenben megfelelő új fedett uszoda, amelyben természetesen nemzetközi versenyeket is lehet rendezni. Ezeken felül többtucatnyi kisebb-nagyobb beruházás lesz még jövőre Szegeden. Rengeteg építkezés indul tehát 2018-ban. Tapasztalatom szerint azonban a szegediek tudják, hogy adott esetben néhány hónapnyi kellemetlenséget érdemes elviselni egy építkezés miatt, mert tudják, hogy sokkal jobb, kényelmesebb és szebb lesz a város.

 

– Hogyan ünnepli a karácsonyt a családjával?

 

– Hagyományosan a nagyszülőkkel, a feleségem szüleivel és a szüleimmel együtt ünnepeljük a karácsonyt a család mátrai nyaralójában. Nálunk nagyon szigorú szereposztás van. A december 24-i menü az enyém, vagyis szenteste egyetlen nagyszülőnek, főleg nagymamának nincs keresnivalója a konyhában. Természetesen halételekkel készülök, ami mindig meglepetés szokott lenni a családomnak, így nem árulom el a sajtón keresztül, hogy mi a menü, de már összeállt a fejemben. December 25-étől január elsejéig viszont hagyom magam kényeztetni.

 

Botka László a családjával. Az ünnepeket a nagyszülőkkel töltik a Mátrában

 

* * *

 

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!