A város számít az idősek tudására, tapasztalatára

Szegedi hírek | 2017. december 20. 16:16
karácsony, gálaműsor, idősek, Botka László, Ifjúsági ház
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Gálaműsorral kedveskedtek a szegedi nyugdíjasokat az Ifjúsági Házban a közelgő ünnepek alkalmából. A rendezvényen Botka László polgármester mondott köszönetet az idős embereknek az áldozatos munkával eltöltött évekért.

A rendezvény célja nemcsak az volt, hogy az ünnepi forgatag előtt egy kicsit kikapcsolódjanak a szegedi nyugdíjasok, hanem az is, hogy első kézből kapjanak tájékoztatást a város helyzetéről, a várható fejlesztésekről.

Botka László először köszönetet mondott annak 72 nyugdíjas szervezetnek, melyek keretein belül mintegy 12 ezer idős ember tölti el tartalmasan szabadidejét. A polgármester emlékeztetett arra, hogy közös felelősségünk az, hogy jobb életet teremtsünk Szegeden, és ebben nagyban támaszkodhatunk az idősebb generációk tudására, tapasztalataira.

Emlékeztetett arra, hogy komoly fejlesztések várhatók a jövőben, hiszen megindulnak azok a beruházások, melyeket nagyobb arányban az Európai Unió, kisebb részben pedig a város finanszíroz. Örülhetnek például az Odessza városrész lakói, mert ez a terület teljesen megújul abból a 34 milliárd forintos EU-s forrásból, melyből több városrész és közterület rekonstrukcióját tudják majd elvégezni a következő években.

Elmondta azt is, hogy az intézményfelújítási program jól halad, hiszen nemrégiben adták át a Korondi utcában és a Budapesti körúton a megújult orvosi rendelőket, ugyanakkor Dorozsmán teljesen új egészségház épül.

A város annak ellenére sajátjának tekinti az iskolákat, hogy a kormány állami fennhatóság alá vonta azokat. Ezért fontos, hogy általános iskolák szépülnek meg, néhány óvodát és bölcsödét pedig szinte teljesen átépítettek a kor követelményeinek megfelelően. Nagyon fontos, hogy a rászorulók se szenvedjenek attól, hogy az állam szinte teljesen kivonult a szociális területről. A város 12 ezer családnak nyújtott valamiféle támogatást ebben az évben. Sikeresen zajlik a bérlakásprogram, amelynek keretében mintegy 500 felújított önkormányzati lakás bérleti jogát hirdették meg.

Botka László emlékeztetett arra a nemzetközi felmérésre, mely szerint Magyarországon a lakosságnak mintegy harmada nélkülözésben él, közben sokan, akik a kormány kegyeit élvezik szédületes tempóban gazdagodtak meg. Ezért is van mit tenni a jövőben Szegeden és az országban egyaránt a hátrányos helyzetben élőkért. Különösen fontos, hogy az alacsony nyugdíjak értékét növeljék, és ha ezt a kormány nem hajlandó megtenni, helyben segítsenek a nélkülözőkön. Miután kellemes ünnepeket kívánt a polgármester, megkezdődött a kulturális műsor, melyet több száz nyugdíjas vastapssal jutalmazott.  

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!