Hirdetés

Karácsonyi állatstopot hirdet a szegedi Orpheus

Szegedi hírek | 2017. december 19. 08:09
Orpheus Állatvédő Egyesület, karácsony, állatstop
Az ajándékba megvásárolt élő állatok az ünnepek után sok esetben unott teherként az utcára kerülnek. A szegedi állatvédők idén is azt javasolják, élő állat helyett inkább plüss figurákat ajándékozzunk.

Az advent előtti vásárlási dömpingben sokan szeretteik számára élő állatok megvásárlásában gondolkodnak. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője elmondta, hogy a házi kedvencek felelős tartásához megfelelő tartási hely, gondozásukhoz anyagi fedezet, megfelelő mennyiségű szabadidő szükséges.

Az állatvédők tapasztalata az, hogy az ünnepekre kapott élő ajándékok az ünnepek után gyakran unott teherré válnak. A kellemetlen helyzet megelőzésére a tudatos vásárlói szokások érvényesítése a megoldás.

Szinte minden házi kedvencként tartott állat – kutya, macska, rágcsáló, hüllő, madár és díszhal – megvásárolható állatkereskedésekben vagy az állatszaporítóknál. Sokan az ajándékba kapott állat tartási körülményeit nem ismerik, gyakran nem tudják az újdonsült állattartók, hogy az állattartáshoz milyen alapvető dolgok kellenek.

Az ünnepek előtt megvásárolt kedvencek az ajándékozáskor örömteli pillanatokat okozhatnak. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy az ünnep utáni szürke hétköznapokban a növekvő, táplálást és időráfordítást igénylő állat a munka és a tanulás mellett sokak számára csak nyűg lesz. Gyakori, hogy az ajándékba kapott állatok a rossz körülmények miatt elpusztulnak. Sokan a gyorsan megunt állatoktól próbálnak szabadulni.

Nem ritka, hogy az ajándékba kapott, de megunt díszhalakat – még élve – egyszerűen a wc-be engedik. Az apró rágcsálókat, teknősöket, vadászgörényt, pókot és megannyi más ajándékba kapható állatot legtöbbször ingyenesen vissza lehet juttatni valamelyik állatkereskedésbe.

A kutyák és macskák szaporítói ritkábban veszik vissza az állatot, hiszen a kölyöknél nagyobb példányok szinte eladhatatlanok. Sok állat az utcára kerül, vagy menhelyeken kaphat ideiglenes befogadást. Legtöbb kóborrá lett állat azonban az utcán pusztul el.

Élő állat helyett van alternatíva: plüss figurákat - játékot vagy tartós emléktárgyakat érdemesebb ajándékozni karácsonyra.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!


 

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés