Hirdetés

Színház: jövőre jön Carmen és az Átriumklorid

Szegedi hírek | 2017. december 14. 14:42
Szegedi Nemzeti Színház, Gyüdi Sándor, Carmen, MASZK Egyesület
A következő napok három bemutatóját és az ünnepi időszak vendégjátékait követően januárban is változatos műsorral várja a közönséget a szegedi teátrum: bemutatják Bizet Carmenjét és Parti Nagy Lajos Átriumklorid című színművét.

Színházbarát iskolák

Kihirdették színházbarát iskola pályázatának idei nyerteseit: a szegedi általános iskola kategóriában az Arany János Általános Iskola, a vidéki intézmények közül a Kisteleki Általános Iskola és Kollégium nyert. A középfokú tanintézmények közül az SZSZC Déri Miksa Szakgimnázium kapta az elismerést.

– Az év elején több különleges produkció érkezik Szegedre, a teátrum saját premierjeként pedig a világon legtöbbet játszott operát, Bizet Carmenjét mutatja be – közölte Gyüdi Sándor, a teátrum főigazgatója csütörtökön a Szegedi Nemzeti Színház januári műsorát bemutató sajtótájékoztatón.

A darabot Keszég László főrendezője állítja színpadra, akinek ez lesz az első operája Szegeden. A francia nyelven elhangzó mű címszerepében Gaál-Wéber Ildikó mellett Laczák Boglárkát láthatják a nézők.

Január első napjaiban a Szegedi Szimfonikus Zenekar újévi koncerttel köszönti a közönséget. Toronykőy Attila rendező elmondta, a műsor nem hagyományos hangverseny lesz: a közönség a zenekar tagjait ismerheti meg jobban, többen is szóló produkciókat adnak elő és nem a megszokott helyükön állnak a színpadra.

Háy János a rendszerváltás 25. évfordulójára írt Rák Jóska, Dán királyfi című darabjával érkezik Szegedre a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház. Sipos Imre, a társulat művészeti vezetője szerint a hatalom állandóságáról, a hatalmasságokról szóló falusi közegben játszódó Hamlet-történet érzékeny témát feszeget, de a humort sem nélkülözi. A darab egyik főszerepét, a polgármesterré választott korábbi tanácselnököt a szegedi teátrum tagja, Pataki Ferenc játssza.

A MASZK Egyesület szervezésében mutatják be a Kisszínházban Parti Nagy Lajos izgalmas szövegéből készült Átriumklorid című művet, melyben öt különböző életkorú pár történetét tárja a nézők elé Bíró Krisztina és Hevér Gábor.

Igazi összművészeti élményt ígér az Arany-óra című produkció, melyen Arany János balladái csendülnek föl énekhangon Kováts Kriszta tolmácsolásában, a Fool Moon a capella kíséretével, Farkas Gábor Gabriell az előadás közben született grafikai illusztrációival.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!