Hirdetés

Újra a közgyűlés előtt a szemétszállítás ügye

Szegedi hírek | 2017. december 13. 20:00
Botka László, közgyűlés, Szemközt, vi2017-12, szgy, tv
A pénteki közgyűlés előtt Botka László polgármester a Szeged Televízió Szemközt című műsorában foglalta össze a legfontosabb témákat. Szóba került többek között a hulladékszállítás ügye, a bérlakás-rendelet módosítása, valamint az új uszoda építése is. (videóval)

Szinte nincs olyan közgyűlés, amikor nem kerül szóba, hogy a Szegedi Hulladékgazdálkodási cég bajban van, nem fizeti ki költségeit a nemzeti kuka holding. Újabb és újabb folyószámla hitelt engedélyeztek már a társaságnak, de most úgy tűnik ez sem megoldás. Botka László elmondta, több lakossági megkeresés érkezett hozzá, hogy amit a nyugdíjasoknak a kormány “ajándékként” adott az egyik kezével, a másikkal visszaveszi a most küldött negyedéves kukás számlákkal. 

A „kukaholdingnak” az lenne a feladata, hogy a lakosság felé számlázza a hulladékelszállítás díját, a feladatot ténylegesen elvégző – többnyire önkormányzatok tulajdonában lévő – cégeknek pedig fizessen a munkáért. Azonban hiába költöttek félmilliárd forintot informatikai fejlesztésekre, mind a mai napig nem tudták megoldani a számlák kiküldését. A tavalyi év végén bérszámlázás keretében a régi szolgáltatók számláztak a lakosságnak, de ezt a megállapodást felmondták és eddig egyetlen számlát sem küldtek a lakosságnak. Ez is jól mutatja ez a rendszer totális csődöt mondott.

Szóba került az új uszoda építésének előkészítése is. A polgármester elmondta, hogy március végén, április elején megkezdődhetnek a munkálatok. Valódi 21. századi sportlétesítmény lesz az Etelka soron. Öt medence lesz benne, és nemzetközi úszóversenyeket és vízilabdamérkőzéseket is lehet itt rendezni. 

A lakások bérbeadásánál most egy úgynevezett költségelven történő bérbeadás lehetőségét teremtik meg. A most beterjesztett javaslat szerint a bérlő a bérleti díjból levonhatja a lakás felújítására fordított összeget. Botka László kiemelte, több alkalommal a kormány figyelmébe ajánlotta a szegedi bérlakás programot. Mint mondta, ország szerte több tízezer önkormányzati bérlakás van üresen, lepusztult állapotban. A legtöbb önkormányzat inkább eladja ezeket, mintsem pénzt költene rájuk. Amennyiben azonban a kormány valamilyen módon támogatná az önkormányzatokat, hogy fel tudják újítani ezeket a lakásokat, úgy több ezer család juthatna önálló lakáshoz. Szegeden három év alatt közel 500 család jutott bérlakáshoz, 

A FIDESZ még most is gyűjti az aláírásokat a Botka-terv ellen, azt állítják, hogy a polgármester menekülteket akar befogadni Szegeden. Botka László szerint az emberek átlátnak ezen a hazugságon, tudják, hogy ilyen terv nincs, nem is lehet, hiszen menekültek befogadása nem önkormányzati hatáskör. Egyébként Magyarország igazi problémája a kivándorlás. Idézte azt a felmérést, melyet egyetemisták körében végeztek, mely szerint a felsőoktatásban tanulók kétharmada tervezi, hogy külföldön vállal munkát. Utalt arra, is, hogy a kivándorlás mértékét mutatja, hogy minden magyar nagyvárosban – köztük Szegeden is – több ezer fővel csökkent a lakosság száma. 

Kísérleti jelleggel úgynevezett dinamikus árazást tesz lehetővé az önkormányzat a Szegedi Közlekedési Társaság Kft. és a DAKK városi közforgalmú járatai számára december 24-én és 25-én. Ezeken az ünnepi napokon a „K” jelzésű járatokon délután 4 óra után egyetlen jeggyel valamennyi járaton utazhatunk üzemzárásig. Erre eddig csak a Szeged Napja rendezvények, illetve a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásainak napjain volt lehetőség. Az önkormányzat a „Cashless Szeged” koncepció keretében 2017 során több szolgáltatási területen vezetett be elektronikus fizetést. A készpénzhasználat nélküli fizetés rövidesen a tömegközlekedési eszközökön is lehetséges lesz. Egyelőre a tesztüzem indult meg néhány járaton, ami 60 napig tart majd. Később minden tömegközlekedési járművön elérhető lesz ez a fizetési lehetőség.

A költségvetési tárgyú előterjesztések között szerepel 22 elektromos töltőállomás létesítése. Erre közel hatvanmillió forintot fordít az önkormányzat. A polgármester elmondta, hogy újabb Európai Uniós forrásokra is pályázik a város. Ezek között újabb belvízelevezető rendszerek, illetve kerékpárutak építése is szerepel. Botka László elmondta, hogy a nagyszülőkkel együtt egy családi nyaralóban, a Mátrában töltik a karácsonyi ünnepeket.