Amadeus: premier előtti közönségtalálkozó a Somogyiban

Rövid hírek | 2017. december 13. 06:23
Somogyi-könyvtár, közönségtalálkozó, Amadeus
Peter Shaffer Amadeus című színművét december 22-én mutatja be a Szegedi Nemzeti Színház. A premier előtt közönségtalálkozót rendeznek a Somogyi-könyvtárban: a program december 14-én, csütörtökön 16.30 órakor kezdődik a bibliotéka első emeleti folyóiratolvasó-termében.

A találkozó vendégei: Rusznyák Gábor rendező, valamint a színmű főbb szereplői, Poroszlay Kristóf, Tolnai Hella és Pataki Ferenc. Beszélgetőtársuk Gortva Tamás, a Radnóti Miklós Gimnázium tanára.

„Shaffer nem dokumentumok alapján, hanem Puskin Mozart és Salieri című drámatöredékéből kiindulva, a saját fantáziájából alkotta meg a két rivális zeneszerző történetét 1981-ben. Puskin szövegéből Rimszkij-Korszakov írt operát. Shaffer leleményes darabjának fordulatait eredeti Mozart-zene festi alá a Szöktetés a Szerájból, a Varázsfuvolából, a Figaro házasságából, a Don Giovanniból és a Requiemből.
A szorgalmas, törtető, irigy középszer és az isteni tehetséggel megáldott gyenge jellemű zseni romantikus szembeállítása bármely korban és társadalmi helyzetben sikerre tarthat számot. A sors végül mindenkit elpusztít, áskálódó intrikust és naiv áldozatot egyaránt. A művészet diadala csak az utókort boldogítja” – olvasható a Szegedi Nemzeti Színház ajánlójában a darabról.