Rövidesen megújulhat a Kolozsvári tér

Szegedi hírek | 2017. december 12. 19:04
Móraváros, Kolozsvári tér, Kardos Irén, rekonstrukció, Szabad Waldorf Általános Iskola, Vakula Réka
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Móraváros önkormányzati képviselője lakossági fórumon mutatta be a Kolozsvári tér megújításáról készült terveket kedden este. Kardos Irén kitért arra is, hogy a téren működő alapítványi iskola diákjait is szolgálni fogja a városrész egyik legfontosabb közösségi tere.

A 70-es években épült az egykori Gagarin iskola a Kolozsvári téren, de később bezárt az intézmény, majd megkapta az épületet a Szabad Waldorf Általános Iskola és Gimnázium, ám kicsi az udvar és a tornaterem az intézményben. A lakossági fórumot az iskola kis tornacsarnokában tartották, ahol Kardos Irén képviselő arról beszélt a megjelenteknek, hogy régi terve valósul meg a térrekonstrukcióval. Ő ugyanis 2014-es megválasztása óta azon dolgozik, hogy sport, kulturális és szabadidős tevékenységeket egymás mellett lehessen folytatni a 9 ezer négyzetméteres területen.

A konkrét terveket Vakula Réka tájépítész ismertette. Elmondta, hogy a környéken nőtt fel, ezért személyes élményei is inspirálták a koncepció elkészítésében. Örömmel látta az utóbbi időben, hogy a családok visszatértek a hajdan rossz hírű környékre, és nagy lökést adott a területnek az is, hogy az alapítványi iskola ideköltözött.

A tervek elkészítése előtt felkutatták a tér történetét, és sok szegedi városrészhez hasonlóan itt is a nagyárvíz jelentett komoly változást a táj jellegében. Korábban szőlőültetvények voltak itt, Móra Ferenc pedig ásatásai során bronzból készült fülbevalókat talált a területen. A tér ezután alakult ki mostani formájában, amelynek fontos eleme lett az általános iskola épülete.

Most az a cél, hogy a Waldorf diákjai is ki tudják használni a tér adottságait, így megújul a sportpálya, kültéri fitness eszközöket telepítenek, gyermekközlekedési tanpályát építenek. Hangulatos közösségi tereket is kialakítanak majd itt, így sétálni, pihenni és sportolni is lehet majd a jelenleg is helyi védettség alatt álló területen. A fákat és cserjéket természetesen nagy értéknek tartják a tájépítészek, így ezek megmaradnak, sőt újabb növényeket is telepítenek a területre. Ha minden a tervek szerint alakul, a beruházás jövőre megkezdődhet.   

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!