Hirdetés Hirdetés

Újabb családok költöznek be új otthonukba

Szegedi hírek | 2017. december 11. 18:40
bérlakás, bérlakás-program, Botka László, átadás, vi2017-12
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Folyamatosan újítja fel a bérlakásait az önkormányzat és adja bére pályázat útján szociálisan rászorulóknak. Botka László polgármester ma két családnak adta át az új lakásuk kulcsait.

Ötszáz szociális bérlakást újít fel és ad bérbe a piaci ár töredékéért három év alatt a szegedi önkormányzat. A program 204 lakással indult tavaly, az idei utolsó ötven felújított bérlakásra szeptemberben kiírt pályázat eredményét november végén hirdették ki, az első lakók már költözhetnek is.

Hétfőn délelőtt a Szilléri sugárúton két kisgyermekes család vehette át új otthonuk kulcsát Botka László polgármestertől. A város első embere elmondta, annak érdekében, hogy a rászorulók könnyebben juthassanak lakáshoz a közgyűlés módosított az önkormányzat  lakásrendeletét. Ennek értelmében a legnagyobb hangsúly a szociális rászorultságon van. A másik változás, hogy a pályázóknak nem kellett megjelölni, melyik lakásra pályáznak, hanem az elbírálás során felállított rangsor alapján választhattak az ingatlanok közül. Így sokkal rugalmasabbá vált a rendszer. Az elmúlt két év tapasztalata azt mutatja, hatalmas igény van Szegeden erre a programra, ezt a pályázatok magas száma is jelzi. A mostani 50 lakásra háromszoros volt a jelentkezés. Igaz, az első pályázat során még 4-5-szörös volt a túljelentkezés. A program jövőre természetesen folytatódik! - tette hozzá a polgármester.

Botka László kiemelte, több alkalommal a kormány figyelmébe ajánlotta a szegedi bérlakás programot. Mint mondta, ország szerte több tízezer önkormányzati bérlakás van üresen, lepusztult állapotban. A legtöbb önkormányzat inkább eladja ezeket, mintsem pénzt költene rájuk. Amennyiben azonban a kormány valamilyen módon támogatná az önkormányzatokat, hogy fel tudják újítani ezeket a lakásokat, úgy több ezer család juthatna önálló lakáshoz.

Kardos Kálmán, az IKV elnök-vezérigazgatója elmondta az ötven felújított lakásra összesen 284 pályázat érkezett, 119 viszont nem felelt meg az önkormányzati rendeletben előírt feltételeknek, öten pedig időközben visszavonták a pályázatukat, így a félszáz lakásra végül 160 pályázó jutott. A lakások alapterülete igen változatos, a legkisebb 28, a legnagyobb 72 négyzetméter. Területi elosztásuk is vegyes: található lakás a Székely soron, az Olajbányász téren, a Kereszttöltés utcában, a Csongrádi sugárúton, a Retek utcában, a Szilléri sugárúton és a Vág utcában is. 

Fittman Ágnes a kulcs átvétele után elmondta, számukra az újrakezdést, egy új lehetőséget biztosít a lakás, amibe beköltözhetnek. Egy 10 éves, egy négy éves és egy négy hónapos kislányt nevelő család már négy alkalommal pályázott, és most sikerrel jártak. Ahogy fogalmazott az édesanya, egyszerű volt a pályázat, könnyű volt kitölteni. És amikor megtudták, hogy sikerrel jártak, az óriási öröm volt számukra. Bíznak abban, hogy a karácsonyt a család már az új lakásban töltheti majd.