Hirdetés
Hirdetés

Mesterségek dicsérete a Somogyi-könyvtárban

Rövid hírek | 2017. december 6. 10:16
Somogyi-könyvtár, Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Mesterségek dicsérete, kiállítás
A Somogyi-könyvtár és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2011-ben indított, Mesterségek dicsérete című közös tárlatsorozata idén – az előző esztendő „vizes témáját” (Bádogmeszely, szélkakas, hattyúnyak – avagy a pléhestől a vízvezeték-szerelőig) folytatva – a kutakat „járja körül”.

„A régi kútat elnézni csendbe…” című szakmatörténeti kiállítás ünnepélyes megnyitója december 7-én, csütörtökön délután fél 4-kor kezdődik a könyvtár aulájában.
A résztvevőket Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi-könyvtár igazgatója köszönti, a tárlat anyagát Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint Hoffmann László, az Épületgépészeti Múzeum igazgatósági tagja ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

A régi könyvekből, folyóiratokból, fotókból és képeslapokból összeállított kiállítás (amelynek címe Tóth Árpád Kút című verséből való) az általános ipartörténeti és néprajzi vonatkozások mellett ismerteti az alföldi artézi fúrások történetét, bemutatja Szeged díszkútjait, s a látogatók bepillanthatnak a felszínre törő vizek szimbolikájának világába is.
A tárlatot az Épületgépészeti Múzeum és a makói József Attila Múzeum gyűjteményéből származó öntöttvas kútfejek teszik még látványosabbá.

A kiállítás rendezésében Hoffmann László műszaki szakoktató, az Épületgépészeti Múzeum igazgatósági tagja nyújtott szakmai segítséget.

A Mesterségek dicsérete: „A régi kútat elnézni csendbe…” című kiállítás január 24-ig tekinthető meg.
 

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés