Újabb életeket ment a Rotary

Rövid hírek | 2017. december 4. 21:11
Rotary Gift of life!, Ajándékozz életet!, Rotary Club, segítség, szívműtét, vi2017-12, tv, szgy
Újabb két gyermeket, egy temesvári és egy székelyudvarhelyi kisfiút műtöttek meg a szegedi orvosok a Rotary Gift of life!, vagyis az Ajándékozz életet! programjának keretében. Mindkét gyermeket rövid időn belül meg kellett operálni, amire Romániában nem volt lehetőségük. (videóval)

Szegeden jó kezekbe került Ede- mondta az édesanyja, aki elmesélte, miért nem hagyták, hogy fiukat a romániai Marosvásárhelyen műtsék meg. A műtét mindkét esetben sürgető volt. A 7 éves László Hunor szíve lukas volt születése óta, de hogy nagy a baj, csak most vette észre az udvarhelyi gyermekorvos. Azonnal Szegedre küldte a családot. Ede szívében pedig a vele született aorta szűkület szövődményeként billentyűelváltozás jelentkezett.

A szülők kénytelenek lettek volna hitelt felvenni, ha a Gift of Life programban a Rotary nem vállalja át a műtéti költségeket. Ehhez gyűjtést is szerveztek. A programban minden szívműtött gyermek „keresztszülőket” kap. A hazai Rotary klubok képviselői ajándékokat is hoztak a fiúknak, akiknek csak egy kívánságuk van.

A nemzetközi program immár 39 éves múltra tekint vissza. Hazánkban 2010 óta operálnak határainkon túli szívbeteg gyerekeket, az operációkat pedig 2014 óta a szegedi gyermekklinikán végzik. A tervek szerint 2018-ig legalább 20 gyermek életmentő műtétjét végzik majd el Szegeden, ha azonban sikerül még több támogatót szerezni, ennél több operációt is meg tudnak majd szervezni.