Színház az egész december: három premier is jön!

Szegedi hírek | 2017. november 26. 17:25
Szegedi Nemzeti Színház, Gyüdi Sándor, Bodolay Géza, szilveszter, karácsony
Egy hét alatt három helyszínen, három bemutatót is tart decemberben a szegedi teátrum. Az első igazán téli hónapban összesen 39 estén várják a színház szerelmeseit, többek között vendégjátékokkal, karácsonyi dixigálával és színházi óévbúcsúztatóval.

A Napfényes Gyermekarcok című jótékonysági esttel kezdik a decembert, a hónap első szombatján a nagyszínházban a Nem adom fel együttes és az Universitas Szimfonikusok lépnek fel. Az est bevételét a GEMMA-központ javára ajánlják fel, a több mint hatvan szegedi család fogyatékossággal élő gyermekét ellátó intézmény most liftre gyűjt.

A színházi bemutatók sorát december 15-én Ábrahám Pál revüoperettje, a Bál a Savoyban nyitja a nagyszínházban – mondta el Gyüdi Sándor főigazgató. A darabot Horváth Péter állítja színpadra.  Musztafa bej szerepében fellép benne többek között Figeczky Bence is, aki most táncos-komikusként mutatkozik be a szegedi nézőknek.

A teátrum második decemberi bemutatójának a nagyszínházi balett-terem ad otthont december 21-én, csütörtökön este. A prózai tagozat a Tél című kortárs drámát adja elő Bodolay Géza rendezésében, aki a teátrum bemutatóiról szóló sajtótájékoztatón dramatikus idiotizmusnak nevezte a darabot, amely olyan, mint az állatorvosi ló. Németh Ákos 55 perces zenés ősbemutatójában a rejtélyes betegségben szenvedő Elvira (Waskovics Andrea), a társadalom perifériáján élő Éva (Wessely Zsófia) és János, a férj (Olasz Renátó) apró emberi játszmákat játszanak.

Másnap, december 22-én a kisszínházban debütál Peter Shaffer színműve, az Amadeus Rusznyák Gábor rendezésében. A darabban Mozartot Poroszlay Kristóf, Salierit pedig Pataki Ferenc kelti életre.

December 16-án a kisszínház ad otthont A mi Józsink/Erzsike első vidéki előadásának. Lengyel Nagy Anna rádiós újságíró történeteit Lázár Kati és Epres Attila szólaltatja meg. Az Élet.történetek.hu sorozat minden darabja egy-egy igaz történeten alapul. A darabot Keresztes Tamás és Pelsőczy Réka, a Katona József Színház társulatának tagjai állították színpadra.

Az évvégi ünnepekre a hagyományokhoz híven az idén is vendégjátékokkal és gálaműsorokkal készül a színház. December 26-án Szegeden lép fel a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar, 27-én pedig két alkalommal is bemutatkozik a nagyszínházban a L’art pour L’art Társulat Halványlila gőz című produkciójával.

A kisszínházban aznap este a karácsonyi dixie-gálán ünnepli huszadik születésnapját a Storyville Jazz Band Frankie Látó és az ohiói énekesnő, Janice Harrington közreműködésével. December 28-án este a nagyszínházban Segítség, megnősültem! címmel Pindroch Csaba egyszemélyes komédiáján nevethet a szegedi közönség.

Az évet a hagyományokhoz híven most is a szilveszteri gála zárja december 31-én 17 és 20 órai kezdettel, Toronykőy Attila rendezésében, ahol többek között népszerű sanzon- és musicalrészletek hangzanak el Csorba Kata, Horák Renáta, Szilágyi Annamária, Egyházi Géza, Sándor Péter és Szélpál Szilveszter előadásában, a Szegedi Nemzeti Színház tánckarának közreműködésével.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!