Egyre többen járnak már téli gumival

Szegedi hírek | 2017. november 22. 21:32
közlekedés, közlekedésbiztonság, téli gumi, vi2017-11, tv
Csúcsra járnak az autószervizek Szegeden, a hőmérséklet csökkenés miatt mindenki most jelentkezik gumicserére. Az átszerelésre jelenleg egy, másfél hetet kell várni. A szervízben azt tapasztalják, egyre tudatosabbak az autóvezetők, időben felkészítik járműveiket a téli időjárásra. (videóval)

A korábbi években már október elején elindult a szezon az egyik szegedi autószervízben, idén egy hónappal később jelentkeznek tömegesen az autósok, hogy nyári gumijaikat télire váltsák. Az itt dolgozók szerint a tulajdonosok egyre tudatosabban készülnek a hideg időszakra, de még mindig vannak, akik ezen próbálnak meg spórolni.

Nagy Márkó, az egyik gumiszervíz vezetője elmondta, sokan viszik hozzá autójukat gumicserére, de számtalanszor előfordul, hogy a gumi profilmélysége jó, de maga az állapota nem, kemény, tördezetett. Ilynekor célszerűbb lecserélni az abroncsokat.

Egy téli szettet 4-5 év után ajánlott lecserélni. 80 ezer forinttól már hozzá lehet jutni. A legtöbben az időjárás függvényében kérnek időpontot, így most leghamarabb egy hét múlva kerülhet fel a járműre a téli szett. A másik roham akkor jön, amikor leesik a hó. 

Vad Róbert, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának titkára elmondta, jogszabályi köztelezettség nincs a téli gumik használatára, de ajánlott azok használata, mert 7 fok alatt a kedvező tapadási tulajdonságai miatt egy esetleges vészfékezés vagy baleset elhárítása esetén az a néhány méter amit ezáltal nyerünk, életeket menthet

A Téli Átállás Akcióban országosan több mint 4 ezer személyszállító járművet vizsgált meg a rendőrség. A tapasztalatok szerint az enyhe időjárás ellenére a személyautók mintegy fele már téli gumival közlekedik.