Három aspiráns van a rektori székre

Szegedi hírek | 2017. november 19. 13:39
Szegedi Tudományegyetem, rektor, választás, pályázat, Máté-Tóth András, Rovó László, Gulyás László, vi2017-11, szgy, tv
2018. július elsejétől új rektor vezeti majd a Szegedi Tudományegyetemet, és még az év vége előtt meg is választják. Bár még a pályázat kiírója, az Emberi Erőforrások Minisztériuma hivatalosan eddig nem erősítette meg, hogy a november 10-én zárult pályázatra pontosan hányan jelentkeztek, de úgy tudjuk, hárman kandidáltak. (videóval)

Máté-Tóth András, az egyetem Bölcsészettudományi Kara Vallástudományi Tanszékének alapítója és vezetője azt nyilatkozta a Szeged Televíziónak, hogy azt mondta, hogy nem átformálni, hanem továbbformálni szeretné az egyetemet.

Rovó László amellett, hogy hat éve a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója, a szakmai szervezet első embere is. Véleménye szerint a közelmúltban bejelentett kormányzati támogatás csak az első lépés, és újabb központi források állnak majd rendelkezésre a következő rektori ciklusban. Erre szükség is lesz, mert az intézmény komoly adósságokat görget maga előtt. 

A harmadik aspiráns, Gulyás László korábban a mérnöki karon dolgozott, jelenleg a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Társadalomelméleti és Kisebbségpolitikai Intézetének professzora. Ő is fontosnak tartja, hogy az egyetem mellett ne rohanjanak el a külvilág eseményei. 

A pályázatokat jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma értékeli formai szempontból, ezt követően küldik meg azokat az egyetem szenátusának véleményezésre. Úgy tudjuk, ez még karácsony előtt megtörténik, így már idén tudni fogjuk ki lesz a Szegedi Tudományegyetem új rektor, aki 2018. július-től áll az intézmény élén.