Szegedi professzor a hispán utakon

Rövid hírek | 2017. november 19. 13:02
konferencia, Anderle Ádám, emlékezés, vi2017-11, szgy, tv
Kiállítással és nemzetközi tudományos konferenciával emlékeztek Anderle Ádám az egyetem Hispanisztikai Tanszékének alapítójára. A tavaly elhunyt történészprofeszorra egy tanulmánykötettel is emlékeznek. Az Egy vándor hispán utakon cím Cervantes halhatatlan hősére, Don Quijotéra is utal. (videóval)

Anderle Ádám Szegeden szerezte diplomáját 1966-ban. Tanára, Wittman Tibor hatására kezdett Spanyolországgal és Latin-Amerikával foglalkozni, 1969-től tanított a Középkori Egyetemes Történet és Latin-Amerika Története Tanszéken, amelynek 1983-tól tanszékvezetője volt. Külön kutatócsoportot hozott létre, majd ebből 1993-ban megalapította a Hispanisztika Tanszéket. Egy évvel ezelőtt hunyt el. Az általa létrehozott tanszék mai munkatársai egyfajta iránytűnek tekintik őt.

Szerteágazó kutatásai mellett széleskörű nemzetközi kapcsolatokat épített. Döntő szerepe volt abban, hogy spanyolországi Huelva egyetemén magyar intézet alakult 2011-ben. Célja esősorban, hogy Spanyolországban terjessze a magyar kultúrát. Azt is fontos dolgának tekinti, hogy fölhívja a figyelmet a történelmi magyar-spanyol kapcsolatokra.

Az emlékülésen Rodenas professzor mutatta be az Egy vándor hispán utakon című kötetet, amelyben emlékezéseket és Anderle Ádám témáit folytató kutatási eredményeket tettek közzé.