Vidám őszi programok Makkosházán

Szegedi hírek | 2017. november 18. 18:46
Makkosházi Őszikék, program, Bonifert Domonkos Általános Iskola, Kozma József, Kinyó Pál, Makkosházi Közösségi Kert, vi2017-11
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Makkosházi Őszikék elnevezéssel, hagyományteremtő céllal szerveztek a Bonifert Domonkos Általános Iskolában egy vidám közösségi rendezvényt szombaton. Előadások, sportvetélkedők, ruha- és játékbörze, forralt bor valamint sült hurka, kolbász várta az érdeklődőket.

Szombat délelőtt nagy volt a nyüzsgés a Bonifert Domonkos Általános Iskolában, ahol az első Makkosházi Őszikék rendezvényre került sor. Kozma József, önkormányzati képviselő, az esemény fő szervezője elmondta, hagyományteremtő céllal szervezték meg ezt a rendezvény. Szerették volna, ha azok a kisebb közösségek, akik a városrészben működnek, be tudjanak mutatkozni. Többféle programmal várták a látogatókat, volt előadása Makkosházi Közösségi Kertről, volt ruha- és játékbörze. A mozogni vágyóknak pedig sportvetélkedőket szerveztek, a kisebbek pedig az ugrálóvárban tombolhatták ki magokat. Egy városrész lakóit az teszi összetartóvá, ha megalakulnak és működnek kisebb közösségek, amelyek lehetőséget biztosítanak az ott élők kikapcsolódására, szórakozására, a szabadidő hasznos eltöltésére. – mondta a képviselő. Hozzátette, a rossz idő ellenére nagyon sokan látogattak ki a rendezvényre, így reményei szerint jövőre lesz majd folytatás.

A program sikeressége érdekében egy 160 kilós szentiváni disznó is az életét adta, igaz nem önként. Belőle készült az a közel 300 adag hurka és kolbász, amit ingyen osztottak a résztvevők között. Kancsár József egy új szerepben is fellépett, ő volt az ételosztó. Folyamatosan dicsérte a portékát és mindenkihez volt egy-két szava. Tőle nem messze osztották a forralt bort, amelynek szintén nagy sikere volt. Az ital meg alkotója, Juhász Jánosné elmondta csupán vörös bor, fahéj, szegfűszeg, pár szem feketebors, cukor került a fazékba, a plusz az a szeretet, amivel elkészítették – tette hozzá nevetve. Mindenkinek nagyon ízlett, volt olyan is, aki kétszer is sorba állt, hogy kortyolhasson még egyszer az italból.

Délelőtt egy színes előadáson bemutatkozott a Makkosházi Közösségi Kert is, amely már több éve nagy sikerrel működik a városrészben. Kinyó Pál koordinátor elmondta civil kezdeményezésre létrejött közösségi kertet és szabadidőparkot 2014 októberében Botka László polgármester avatta fel Makkosházán, a Lomniczi utca mögötti régi vízmű-telep helyén. Az ötletet kezdettől fogva támogatta a város és a terület önkormányzati képviselője, Kozma József is. A kert 18 parcellával indult, ma már 26-an gazdálkodnak egy-egy kis területen. A 20-szor 80 méteres területen 10-12 négyzetméteres, előkészített ágyásokban paprikát és paradicsomot, valamint fűszer- és gyógynövényeket termeszt a parcellahasználók többsége. Nagyon sokan használják a területen elhelyezett szabadtéri fitnessz eszközöket is.

Kinyó kiemelte, évekkel ezelőtt értékteremtő munka indult el, amely az utóbbi években több elismerést is besöpört. Idén például harmadszor is Magyarország legszebb közösségi kertjévé választották. Az előadáson az is elhangzott, szeretnének egyesületté alakulni, hogy még több forráshoz tudjanak hozzájutni.

A program délután 4 órakor operett és dalesttel ért véget, ahol a Szegedi Nemzeti Színház művészei léptek fel.