Az elfogadást segíti az új mesekönyv

Szegedi hírek | 2017. november 15. 10:17
Napos Oldal, mesekönyv, fogyatékosok, vi2017-11, tv
Fogyatékkal élő mesehősök szerepelnek abban a könyvben, amelyet a szegedi Napos Oldal Alapítvány adott ki. Úgy gondolták, hogy ha már gyermekkorban megismerik a sérült emberek világát, felnőttként is elfogadóbbak lesznek. A szerzők többsége amatőr író, vannak köztük gyerekek és felnőttek, többen valamilyen fogyatékkal élnek. (videóval)

„Ismerj meg és fogadj el” címmel hirdetett meseíró pályázatot a Napos Oldal Alapítvány. 163 pályázatból a 30 legjobb került be a könyvbe.

Takács Kata, a Napos Oldal Alapítvány elnöke elmondta, a mesékben minden főhös fogyatékkal élő, a történetek pedig azt mutatják be, hogyan lehet a kicsiből, a gyengőből hős. A mesékből a sérült gyerekek erőt meríthetnek, az egészségesek pedig megismerhetők a fogyatékkal élők világát.

A különleges mesekönyvet a hétvégén mutatták be az Agórában. A szerzők szerint sokan félnek a fogyatékkal élőktől, nem tudják, hogyan viszonyuljanak hozzájuk, ha segítségre van szükségük.

Az egyik író, Abai Anita kiemelte, meg kell mutatniuk magukat, fel kell hívni a gyerekek figyelmét arra, hogy élnek sérült emberek, akiket nem sajnálni kell, hanem megismerni.

Koncz Erika 20 éve ül kerekesszékben egy rosszul sikerült műtét miatt. A 38 éves meseíró érdekes szemszögből próbált rávilágítani a másságra. Az ő főhőse egy kerekeszékes és egy nagyon magas lány, akit nagyon sokat csúfolnak a társai. Az ő barátságukról szól a történet.

A mesekönyvet az alapítvány adta ki saját költségén. Aki megvásárolja, a könyv árával a szervezet munkáját támogatja. A Napos mese hamarosan kapható lesz az egyik legnagyobb könyvesbolt-hálózatban is. A könyv megjelenését Lackfi János József Attila-díjas költő is támogatta.