Téli üzemmódra váltott a Közútkezelő is

Szegedi hírek | 2017. november 12. 20:12
Magyar Közút Nonprofit Zrt., közútkezelő, téli felkészülés, vi2017-11, tv
150 fő dolgozik november 10-től 24 órás ügyeletben, hogy fagyás vagy hóesés esetén a lehető legrövidebb időn belül járhatóvá tegyék az utakat. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Szegedi Mérnökségen is megtartották a téli átálláshoz kapcsolódó gépszemlét. (videóval)

Az enyhe novemberi időjárástól függetlenül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a hónap 10. napjától kezdődően az ország teljes területén, így Csongrád megyében is téli üzemmódra vált. 5 mérnökségén keresztül 151 fővel látják el az 1426 kilométeres megyei közúthálózaton a téli feladatokat.

Hunkó József, megyei igazgató elmondta, 30 géppel látják el feladataikat. November 10-től 24 órás szolgálat működik minden mérnökségen. Jelenleg már rendelkezésre áll 2.400 tonna útszóró só, valamint folyamatban van további 4.000 tonna só beszerzése. Emellet rendelkezésre áll 80.000 liter CaCl-oldat, mivel minden jármű alkalmas a nedvesített sószórásra is.

A szegedi mérnökségen is csütörtökön tartották meg az idei gépszemlét.

Bálint Ákos, a szegedi mérnökség vezetője elmondta, ők 460 km-nyi útszakasz biztonságos járhatóságáért felelnek. Kiemelten figyelnek azokra a szakaszokra, ahol a legtöbb probléma szokott kialakulni. Ilyenek többek között az autópálya felüljárók, a Bertalan-híd és az Izabella-híd. Veszélyes útszakasz még a Csongrádi úton a halastavak melletti terület, valamint az ásotthalmi erdők mellett érdekes módon állandó a páralecsapódás, így erre a részre is fokozottan figyelnek.

Bár a közútkezelő felkészült a téli időjárásra, azért az autósoktól azt kérik, hogy nyári gumijaikat még a tartós fagyok előtt cseréljék át téli közlekedésre alkalmas abroncsokra. Továbbá utazás előtt feltétlenül tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, hogy fel tudjanak készülni az esetleges lassúbb haladásra vagy rendkívüli helyzetekre. 

A fotó illusztráció