Azt mondják, felkészültek a télre az autópályákon

Szegedi hírek | 2017. november 12. 19:54
felkészülés, tél, M5, autópálya, üzemmérnökség, vi2017-11, tv
November 10-től készenléti szolgálat működik az M5-ös autópálya üzemmérnökségén. Az autópálya üzemeltetője felkészült a télre, anagy teherbírású gépjárművek már készenlétben állnak, és a síkosságmentesítéshez szükséges több ezer tonnányi sót is elraktározták. (videóval)

Bevetésre készen állnak a hókotró járművek az M5-ös autópálya üzemmérnökségén. 15 teherautó várja a telet, melyből négyet vadonatújakra cseréltek. A többfunkciós, sózásra és ekézésre is alkalmas rakodógépjárműveket felkészítették a hideg időszakra. Már azt a több ezer tonna mennyiségű sót is beszerezték, amely a hóeltakarításban kap nagy szerepet.

Taskovics Attila, üzemeltetési igazgató elmondta a gépjárművek téli átalakítása megtörtént, téli eszközöket szereltek fel rájuk: sószórót, hóekét, oldalekét. Emellett már a szükséges sómennyiséget is beszerezték, jelen pillanatban nagyjából 5000 tonna só áll a rendelkezésre.

A cég munkatársai péntektől teljes készenlétben állnak, és 5 percenként automatikusan megkapják az aktuális időjárás adatokat, így ha ha riasztás érkezik, azonnal indulnak a telephelyről. A balesetmentes közlekedés érdekében az üzemeltető fokozottan és napközben többször ellenőrzi az autópálya állapotát. Az M5-öst üzemeltető társaság 156 kilométeres szakaszt lát el. Ez nagyjából 3,2 millió négyzetkilométernyi felületet jelent Budapest határától egészen Röszkéig.