Földnélküli János a Kisszínházban dühöng

Szegedi hírek | 2017. november 10. 14:39
Dürrenmatt, János király, dráma, Keszég László, Kisszínház
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Dürrenmatt politikai komédiáját, a János király című drámát mutatják be ma este 19 órától a Kisszínházban. A darabot Keszég László élő zenével állította színpadra. A darabban a szegedi társulat összes új színésze bemutatkozik.

„Földnélküli János a korai krónikák fekete báránya: az ország elvesztegetője, a rendek elnyomója, az egyház ellensége, kétes jellemű, állhatatlan, balszerencsés ember. A középkor elmarasztaló ítéletét reneszánsz kori perújrafelvétel követte. Tudor szemmel dicséretesnek tűnt az abszolutista politika, s még inkább, hogy az angol király merészen ujjat húzott a római pápával, János felmentést nyert, sőt megdicsőült.” – írja Géher István irodalomtörténész.

Zavaros korszak, már Shakespeare megformálásában is modern drámai anyag. Dürrenmatt átdolgozása pedig hűvös ésszel előadott komédia, a politika működésének kíméletlen, szenvtelen, már-már cinikus bírálata. A férfiak csak a sakkjátszma közvetlenül következő lépését látják, vakon üldözik a szerencsét, a nők jajveszékelnek és üldözik a férfiakat, az egyetlen, pillanatnyi boldogságot a káröröm, a bosszú jelenti.

Keszég László darabjában János királyként Gyöngyösi Zoltán mutatkozik be, Fülöp francia királyt Vicei Zsolt alakítja. János feleségét Tolnai Hella, édesanyját, Eleonórát Molnár Erika játssza. Konstanciát Szabó Gabi Kasztíliai Blankát, János unokahúgát Waskovics Andrea, a veszélyes és ármánykodó Fattyút Olasz Renátó kelti életre.

A történet helyszínéül szolgáló (elme)gyógyintézet díszleteit Cziegler Balázs tervezte, a jelmezeket Berzsenyi Krisztina álmondta meg.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!