Cégek és pályázatok a Közgyűlés előtt

Szegedi hírek | 2017. november 10. 09:04
közgyűlés
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
A 100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő cégek beszámolói és a különféle pályázatokhoz kapcsolódó előterjesztések szerepelnek a közgyűlés pénteki napirendjén. Emellett megalkotják a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló rendeletet és felülvizsgálják a város esélyegyenlőségi programját. Döntenek a Szegedi Nemzeti Színház igazgatói posztjára történő pályázat kiírásáról is. A közgyűlés munkáját élőben követhetik a szeged.hu-n

9.00

Pontosan kezdődött a Közgyűlés munkája.

Napirend előtt Berkesi Ottó (DK) a Magyar Tudomány Napja alkalmából Szeged kimagasló tudományos munkájára hívta fel a figyelmet.

Ménesi Imre (MSZP) elmondta új gyanúsítottja van a Mars téri piac 2010 és 2014 közötti gazdálkodása ügyében folyó nyomozásnak. A vizsgálat során a bíróság már korábban elrendelte az egyik volt vezető vagyonának és bankszámláinak a zárolását. A képviselő kiemelte: “Ezúttal a másik volt igazgatót, Nagy Lászlót hallgatták ki, és gyanúsították meg. Mint ismert, 2010 -és 2014 között az egyfős “mutyitöbbség”, a Fidesz és Jobbik nevezte ki a cégvezetőket, a Mars téri piacon két igazgatót is elhasznált a 4 év alatt, és mind a kettőnek, úgy látszik, komoly köze van ahhoz, hogy a közpénzek elveszítették a közpénz-jellegüket.”

Nagy Sándor (Együtt) alpolgármester elmondta, az Európai Unió által biztosított 34 milliárd forint mellett további három sikeres pályázatot nyert a város, amelyek elsősorban a közlekedés további fejlesztését szolgálják. Az egyik közel 3 és félmillió erurós támogatást a fenntartható közlekedés népszerűsítésére fordíthatja az önkormányzat és városi partnerei. A pályázati versenyben 206 uniós város vetélkedett a forrásokért, de csak 16 kapott az összegből. Mindössze 3 olyan város szerepel a nyertesek listáján, melyek újonnan belépett országokban találhatók. A szlovén Maribor és Ljubjana mellett Szeged nyert támogatást az október 10-i eredményhirdetés alapján.- mondta az alpolgármester.

Haág Zalán (KDNP) a Kormány intézkedéseit sorolta fel napirend előtt felszólalásában. Szót ejtette a béremelésekről, a gyerekeke ingyenes étkeztetéséről és a nyugdíjak emeléséről is. Emelett egy kis migránsozás is belefért. Végül arra kérte a jelenlévőket, hogy a párizsi terrortámadás áldozataira egy perces néma felállással emlékezzenek.

Nógrádi Tibor (LÉT-Fidesz) beszámolt arról, hogy jól halad a gyálaréti Holt-Tisza rehabilitációjának előkészítése. Jövőre indulhatnak a munkagépek, 2020-ra pedig elkészülhet a beruházás. Emellett a képviselő kifogásolta, hogy Szentmihályon nem működik általános iskola, az épületét egy civil szervezet használja. Botka László, válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy ma Magyarországon a Kormány és a KLIK hozhat létre iskolát, így felkérte Nógrádi Tibort, járjon közbe a Kormánynál, hogy induljon újra az iskola. Ezt a “megbízást” a képviselők egyhangúlag támogatták.

Tóth Péter (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet, hogy Szegeden is maga alá gyűri a médiumokat a kormány. Gyomorforgató, hogy a fideszes oligarhák a Délmagyarország után a református Európa Rádiót is megvásárolta és a közszolgálati rádióból kereskedelmi rádiót csinált.

9.30

Elkezdte érdemi munkáját a közgyűlés. Az első napirendi pont a a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló rendeletet megalkozása. Kozma József (MSZP) elmondta a kulturális kínálat teljes palettája megtalálható a városban. Külön kiemelte, hogy a szegedi kisebbségek is “fedelet” kaptak a Nemzetiségek Házában. A képviselő azt javasolta, fogadják el az előterjesztést.

9.40

A második napirendi pont kapcsán az egykori Kábelgyár területére tervezett Cédrus Liget Lakópark ügyében Tóth Péter fogalmazta meg kifogásait. Attól tart, hogy megnövekszik majd az autós forgalom a környéken. Nagy Sándor alpolgármester válaszában elmondta, pozitív változás, hogy egy ipari területből lakóterület lesz. Ez az ott lakóknak is jó. A közlekedési terhelés nem fog növekedni, mivel összesen 600 lakást terveznek a lakóparkba. - tette hozzá.

9.48

A következő napirend a parkolási rendelet módosítása. A legnagyobb változás a napi jegy bevezetése a sárga zónában. Tóth Péter felszólalásában támogatásáról biztosította a változást. Mint mondta a turizmus szempontjából is fontos és pozitív ez a változtatás, amely, ha a közgyűlés jóváhagyja, akkor március 1-jével lép hatályba. A képviselő hozzátette, további javaslataik vannak a parkolás korszerűsítésével kapcsolatba, ezekről a későbbiekben egyeztetnek majd a Szegedi Közlekedési Társasággal.

9.53

Felgyorsult a közgyűlés munkája, az elmúlt napirendekhez csak pár hozzászólás volt, így már az 5. napirendi pont tárgyalásába kezdtek a képviselők. Szentgyörgyi Pál (MSZP) alpolgármester elsősorban a cégek fejlesztéseit emelte ki. Elmondta az IKV 244 eddig üresen álló lakásból 125-öt újított fel, amelyeket szociálisan rászorulóknak adják bérbe.Az SZKT bevezette az időalapú parkolást, folyamatban van a fedélzeti bankkártyás fizetés bevezetése a tömegközlekedési eszközökön. A Távhőszolgáltató, elsősorban a geotermikus energia felhasználásában lépett előre. A Sport és Fürdők Kft. 50 millióból felújította a Sziksósfürdői strandot, jelenleg zajlik a sportuszoda és a műjégpálya felújítása is. Kiemelt továbbá, hogy jelentősen megszépült a Partfürdő és készülnek a Belvárosi Mozi 800 milli forintos felújítására. A Vadasparkban pedig jól halad az elefánt ház építése. Egyetlen céggel vannak komoly gondok, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft.-nél egy milliárdos hiány keletkezett az elmúlt 9 hónapban. Ennek oka a szemétszállítás államosítása és az úhynevezett állami  “Kukaholding” működésképtelensége.

10.05

Joób Márton (MSZP) tájékoztatta a Közgyűlést arról, hogy két évvel ezelőtt felmérték a szegedi üres lakásokat. Közel hatszáz olyat találtak, amely érdemes volt a felújításra. Ezeket 3 év alatt teszi rendbe a város és adja a szociálisan rászoruló családoknak bérbe, a piaci árnál jóval alacsonyabb összegért. 2016-ban 204 család juthatott ilyen otthonhoz. Idén eddig 128, ez év végéig pedig további ötven család költözhet új lakásába.

10.10

A következő kettő napirendi ponthoz (7. és 8.) nem volt hozzászólás és így gyorsan tovább is léptek a képviselők.

10.15

Több pályázatot is benyújt a város az elkövetkező időszakban, hogy pénzt nyerjen intzémények fejlesztésére, korszerűsítésére. Többek között fejlesztené az önkormányzat a Partfürdőt, a Belvárosi Mozit, a Kemes utcai és a Klebelsberg Telepi óvodákat és a Gyík utcai bölcsődét. Rózsavölgyi József (Fidesz) és Kosik Dénes (Fidesz) a Partfürdő felújításával kapcsolatban mondták el aggályaikat, szerintük nincs szükség erre a beruházásra.

Nagy Sándor alpolgármester a Belvárosi mozi felújításával kapcsolatban elmondta, többek között megtörténne az épület hőszigetelése, és akadálymentesítése, a nyílászárók cseréje. Korszerűsítenék a fűtési rendszert és fejlesztenék a hang- és fénytechnikát. Az épület felújítását követően pedig minden terem belülről lesz majd megközelíthető, nem kell az utcára kimenni. A felújítás mellett a tervek szerint turisztikai funkciót is kap majd az épület. A Partfürdő fejlesztésével kapcsolatban kiemelte a beruházás legnagyobb költségét az új kikötő jelentené. Az alpolgármester azt is elmondta, a közgyűlés most dönt arról, hogy felépüljön az Etelka sori új uszoda, mivel most írják ki az építésre vonatkozó közbeszerzési eljárást. Botka László polgármester annyit tett hozzá, hogy remények szerint ez decemberben megtörténhet és így tavasszal indulhat az építkezés és 2019 nyarára elkészülhet az uszoda.

10.30

A bölcsődei férőhelyekről szóló előterjesztés vitája elkanyarodott a témától és politikai vitába torkolott a Fidesz és a Jobbik között, amely arról szólt, lehet-e bírálni az egyháza és annak vezetőjét.

10.45

Megnyugodtak a kedélyek, a következő napirendi pontokat vita nélkül letudták a képviselők.

10.47

A városnak ötévente kell új esélyegyenlőségi programot készítenie, az idén csak az eddigi felülvizsgálatát végezték el és ennek beszámolója került a képviselők elé. A dokumentum öt célcsoportra – mélyszegénységben élők és romák, gyermekek, nők, idősek és fogyatékossággal élők – fókuszál. 

Az Esélyegyenlőségi Program felülvizsgálatával kapcsolatban Kothencz János (LÉT-Fidesz) felhívta a figyelmet, hogy bővíteni kellene a női hajléktalanszállók kapacitását. Solymos László (MSZP) alpolgármester válaszában elmondta, a város a közeljövőben jelentősen bővíteni fogja a női hajléktalanok ellátását.

11.07

Elfogytak a napirendek, jönnek az interpellációk és a kérdések. Haág Zalán Szeged építészeti értékeiért emel szót. Arra hívta fel a figyelmet, hogy sorra tűnnek el a város értékes, régi épületei. Botka László arra hívta fel a figyelmet, a városban 420 helyi védettséget élvező épület van, miközben más nagyvárosokban nagyságrendileg kevesebb. Az önkomrányzat törekszik arra, hogy megvédje a régi épületeket, de ez szakmai kérdés, amelyről az építészeknek kell dönteniük.

Hüvös László (Fidesz) interpellációjában a Szegedi Tükörrel kapcsolatban tett fel kérdéseket.

11.15

Zárt ülés következik. Majd utána rövid szünetet tart a Közgyűlés.

11.40

Szavazással folytatják a munkát a képviselők. Végül minden előterjesztést elfogadtak. Legközelebb előreláthatóan decemberben ülésezik a testület, természetesen akkor is élőben követhetik majd az eseményeket nálunk.