Új módszerek a bűnmegelőzésben

Rövid hírek | 2017. november 9. 19:53
bűnmegelőzés, Bűnmegelőzési és Oktatási Szolgáltató Központ, rendezvények, pályázat, vi2017-11, tv, szgy
Élmény- és művészetpedagógiával támogatják a bűnmegelőzést Szegeden. A Bűnmegelőzési és Oktatási Szolgáltató Központ 16 millió forintot nyert arra, hogy egy éven keresztül több partner összefogásával, közösségi rendezvények szervezésével hívja fel a figyelmet a bűnmegelőzés lehetőségeire. (videóval)

Az elrettentés nem megfelelő módszer a bűnmegelőzésben- mutatott rá a Bűnmegelőzési Központ vezetője. A szakemberek szerint a fiataloknak nem azt kell megmutatni, hogy mit ne csináljanak, hanem lehetőséget kell adni arra, hogy miben tudnak sikert elérni.

A természetismereti szakkörökön megismerhetik a védett növényeket és állatokat, mindent megtudhatnak az illegális hulladéklerakásról vagy a szelektív hulladékgyűjtésről, az orvhalászatról vagy az épített környezet rongálásáról. A mozgásművészeti tréningtől is azt remélik, hogy kimozdíthatják a fiatalokat a napi rutinból. Egyes kutatások szerint a sok számítógép használat miatt csökken a koncentráló képesség. A zsonglőrködés pedig éppen ezt fejleszti. 

Az egész családot bevonják a programokba, mivel a bűnmegelőzés hatékony eszköze az idősebb és a fiatal generáció kapcsolatának erősítése. Ezért fiatal zenészek idősek otthonában koncerteznek és beszélgetnek majd a biztonságról az ott élőkkel. Lesz társasjáték, kalligráfia és jobb agyféltekés rajztanfolyam is. A megyei rendőr-főkapitányság Kék Tér elnevezésű programja is folytatódik, amelynek során a legfontosabb biztonsági ismereteket tanulják meg élményszerűen a résztvevők.