Szegeden kevés a lemorzsolódó hallgató

Szegedi hírek | 2017. november 9. 19:39
Szegedi Tudományegyetem, oktatás, egyetem, hallgatók, lemorzsolódás, bukás, vi2017-11, tv, szgy
Komoly problémaként emlegetik a felsőoktatásban a hallgatók lemorzsolódását. A Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese szerint nem mindegy, hogy valaki csak szünetelteti a tanulmányait, vagy szakot vált, illetve diploma nélkül távozik a felsőoktatásból. (videóval)

A Szegedi Tudományegyetemen nem magasabb a hallgatók lemorzsolódási aránya az országos átlagnál. Évente összesen 6800 hallgató kezdi meg a tanulmányait valamilyen képzési formában, és a kiadott diplomák száma sem sokkal kevesebb. Az sem mindegy, hogy milyen szakot vizsgálunk, hiszen eltérőek az arányok.

Évente 300 hallgatóval foglalkoznak személyre szabottan az egyetem Életvezetési Tanácsadó Központjában, a csoportos foglalkozásokkal együtt pedig mintegy 1000 hallgató kap tőlük segítséget. Ez a lehetőség is fontos lehet a lemorzsolódás elkerülésében.

A lemorzsolódásnak a tanulási nehézségeken kívül számos más oka is lehet. Gyakoriak a párkapcsolati vagy a családi problémák, amelyek iskolaelhagyáshoz vezethetnek, és ilyen tényező lehet az anyagi források szűkössége, vagy éppen a szorgalom és a kitartás hiánya is.

A fotó illusztráció