Egyre drágábban vehetünk tojást

Szegedi hírek | 2017. november 9. 18:53
tojás, ár, drágulás, vi2017-11, tv, szgy
Míg fél éve 30 Ft körüli áron is kínálták a tyúkok kincsét, ma már az 50 forint körüli darabár sem ritka. A következő hetekben sem lehet másra számítani, várható, hogy az árak növekedése folytatódik. Az áremelkedésnek többféle oka is van, egyik sem változhat meg rövid időn belül. (videóval)

Az utóbbi hetekben egyre többet kellett fizetni a tojásért. A vásárlók persze nem örülnek. Ugyan nem muszáj mindennap rántottát reggelizni, de a tojást sok étel esetében igen nehezen lehetne valami mással pótolni, ezért a drágább áron is meg kell venni. 

Az árak néhány hét alatt tíz százalékot is emelkedtek, hosszabb távon pedig még nagyobb arányú volt a növekedés. A nyáron minőségtől és mérettől függően még 30 Ft körüli áron lehetett tojást venni, most már az 50 forintot is eléri a darabonkénti ár. A tyúkok meleg időben többet tojnak, mint hidegben, de ez inkább a háztáji baromfi esetében igaz, mert a nagyüzemekben többnyire állandó hőmérsékleten tartják a tyúkokat. 

A Baromfi Terméktanács közleménye azt írja, hogy az áremelkedésnek többféle oka is van. Eszerint az év eleji madárinfluenza-járvány, illetve a közelmúltban a rovarirtó-szeres szennyezési ügy miatt Európa-szerte igen sok tyúkot le kellett vágni, ezért egész Európában csökkent a tojástermelés. 

Az idén már biztosan nem számíthatunk arra, hogy olcsóbb lesz a tojás, sőt, mivel kevesebb van belőle, mint máskor, és a karácsonyi süteményekhez szükség lesz a tyúkok féltett kincsére, további áremelkedés várható.