Beindult az ELI első lézerberendezése

Szegedi hírek | 2017. november 9. 20:02
ELI, lézerközpont, lézerberendezés, tudomány, kutatás, vi2017-11, szgy
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Ünnepélyes keretek között csütörtök délután két órakor elindították az első lézerberendezést a szegedi lézerközpontban. Ez az ELI-ALPS első működő lézerberendezése a magyarországi, romániai és csehországi társintézményeket is beleértve, ezért mindenki feszülten várta az indítást.

Egyetlen gomb megnyomásával egy hosszú kutatási időszak kezdődött most a nemzetközi lézerkutatásban. Olyan paraméterekkel dolgozhatnak a kutatók akár a közép-infravörös lézernél vagy pedig a nagy ismétlési frekvenciájú lézernél, amelyekkel sokkal rövidebb idő alatt tudnak eredményeket rögzíteni, majd kielemezni, és a kísérleteket elvégezni. 

Az idén három berendezés összeszerelését kezdték meg a lézerközpontban, jövőre pedig újabbak érkeznek. A sikeres teszteléseket követően most elindított berendezés a maga nemében különleges, hiszen a nagy ismétlési frekvenciájú eszközök új generációját képviseli, ráadásul a teljes nemzetközi projekt első működésbe hozott tudományos eszköze. 

Az egyedülálló lézerberendezés segítségével új távlatok nyílnak főként a biológia, fizika, kémia és biofizika területén. Jelenleg mintegy 250 munkatárs dolgozik a központban, közülük sokan külföldről érkezett kutatók. Jelenleg is zajlik a másik két lézer tesztelése, és a tervek szerint ezek is beindulhatnak még az idén.