Szabó: Van megoldás a devizahitelesek számára

Szegedi hírek | 2017. november 9. 20:03
Szabó Sándor, Mészáros Tamás, fogadóóra, devizahitelesek, vi2017-11
Pótcselekvések, vitanapok helyett a szocialista képviselők az emberek mindennapi életét befolyásoló, valós kérdésekre igyekeznek válaszolni. Ezért tartott hétfőn fogadóórát Szabó Sándor országgyűlési képviselő és Mészáros Tamás önkormányzati képviselő, ahová a devizahitel-károsultakat várták.

A devizahitelekkel kapcsolatos problémák több mint 15 évre vezethetők vissza. A családok tízezreit csőd szélére sodró lakáshitel-támogatási rendszer az első Orbán-kormánynak köszönhető. A bankok minden korlát nélkül adták a hiteleket, az emberek pedig szinte ész nélkül vették fel, nem gondolva arra, hogyan is tudják majd visszafizetni. 2008-ban a nemzetközi hitelválságnak köszönhetően elszabadultak a törlesztőrészletek. A második Orbán-kormány a rossz gazdaságpolitikájával a forint árfolyamát a mélybe taszította, és ennek köszönhetően a devizahiteles családok 70%-a kilátástalan és veszélyeztetett helyzetbe került. – mondta Szabó Sándor országgyűlési képviselő. 

A kormány eddigi intézkedései azonban nem voltak megfelelőek, hiszen nem a ténylegesen segítségre szorulókon segítettek. A végtörlesztéssel a gazdagabb hiteleseknek jártak csak jól. Az árfolyamgát bevezetése ugyan enyhített a feszültségen, de azokkal, akik nem tudták fizetni megnövekedett terheket, senki sem foglalkozott. Eközben pedig a kormányzat átgondolatlan gazdaságpolitikájával jelentősen rontotta a forint árfolyamát. – sorolta a rossz döntéseket Mészáros Tamás önkormányzati képviselő.

Szomorú, hogy a kormánypártok a nyomor szélére került adósok ügyét még ma sem veszik komolyan. – folytatta a képviselő. Hozzátette, az árfolyamgátat igénybevevő közel 200 ezer ember most fog nagyon nehéz helyzetbe kerülni, mivel az elkülönített gyűjtőszámlán felhalmozott összeget mostantól kell törleszteni. Ez pedig több ezer forinttal megemeli a havi törlesztő részleteket. Ilyen gyűjtőszámlája az adósok 40 százalékának van és ezen átlagosan közel 300 ezer forint további tartozást halmoztak fel.

Szabó Sándor kiemelte, a Magyar Szocialista Pártnak konkrét javaslatai vannak a devizakárosultak megsegítésére. Amíg nem lesz kiszámítható gazdaságpolitika Magyarországon, addig nem normalizálódik a forint árfolyama, és kifizethető törlesztő részletek sem lesznek. A párt az árfolyamváltozás mögötti kormányzati felelősségnek megfelelően javasolta, hogy a devizahitelek forintra váltása legfeljebb a Magyar Nemzeti Bank által közzétett 2010. áprilisi átlagos árfolyamon történjen. – emelte ki Szabó Sándor, aki azt is hozzátette, azt is kezdeményezik, hogy a Kormány haladéktalanul zárolja a kormányzati luxus- és presztízsberuházásokra, kormányzati kommunikációra, stadionépítések támogatására, protokollra, tanácsadókra, és halasztható beruházási kiadásokra szánt több százmilliárd forintot kitevő költségvetési forrásokat. Ebből a pénzből a Kormány hozzon létre egy, az önhibájukon kívül fizetési nehézséggel küzdő családok támogatását szolgáló pénzügyi alapot, amely érdemi segítséget jelenthet az árfolyamkülönbség miatt megemelkedett törlesztő részletek fizetésében. 

A Szocialista Párt elfogadhatatlannak tartja azt, ahogy a Kormány és az MNB a devizahitelesek problémáját kezeli. Hiába nyújtott be képviselőcsoportunk több törvényjavaslatot a valódi segítségnyújtás érdekében, a Fidesz ezeket kivétel nélkül elutasította. – hangsúlyozta a képviselő, aki szerint látva a Kormány és az MNB elhibázott döntéseit, és a Fidesz elutasító magatartását, a devizahiteles családok gondjainak megoldását csak kormányváltás hozhatja el Magyarországon. Szabó Sándor azt is elmondta, a pártja szerint a probléma kormányváltást követő végleges rendezéséig meg kell hosszabbítani a kilakoltatási moratóriumot, mivel nem kerülhetnek családok az utcára a Kormány dilettáns döntései miatt!