Megújulhat a Belvárosi mozi és a Partfürdő

Szegedi hírek | 2017. november 9. 01:36
Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági bizottság, bizottsági ülés, vi2017-11
A pénteki közgyűlés napirendjei mellett több más témával is foglalkozott a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági bizottság szerda délutáni ülésén. Többek között a képviselők elé került a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló rendelet, az önkormányzati cégek beszámolói és Joó Ete zenepedagógus emléktáblájának kihelyezése is.

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló rendelet megalkotása került először a bizottság tagjai elé. Kiss Ernő, a Közművelődési Kerekasztal képviseletében a rendelet megalkotásának elhalasztását kérte. Arra hivatkozott, hogy a kormány a témában most készít elő egy új rendeletet és addig a helyit nem érdemes megalkotni. Kozma József a bizottság elnöke azzal érvelt, hogy az országos rendelet megalkotása után újra terítékre kerülhet a téma a közgyűlésen és ez a kultúra szempontjából fontos, így ezért a helyi rendeletet most kell megalkotni.

A 100 %-os önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok beszámolói kapcsán Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. igazgatója elmondta, a cég az elmúlt években folyamatosan jó eredményeket produkál. Emelkedtek a Belvárosi Mozi és az Ifjúsági Ház bevételei. Szintén jó eredményeket produkált a Partfürdő, ahol a vendégszám és a bevétel is emelkedett, a látogatói szám 30 ezer fő körül alakult. Emellett az apartmanok is több pénzt hoztak a cégnek. 

Az önkormányzat több pályázatot is be kíván nyújtani az elkövetkező időszakban. Többek között a Belvárosi Mozi és a Partfürdő fejlesztését is ilyen forrásból kívánja finanszírozni a város. A moziban a felújítás keretében többek között megtörténne az épület hőszigetelése, és akadálymentesítése, a nyílászárók cseréje. Korszerűsítenék a fűtési rendszert és fejlesztenék a hang- és fénytechnikát. Az épület felújítását követően pedig minden terem belülről lesz majd megközelíthető, nem kell az utcára kimenni. A felújítás mellett a tervek szerint turisztikai funkciót is kap majd az épület.

A Partfürdőn sikeres pályázat esetén többek között kialakítanak egy 100 fő befogadására alkalmas vízi közösségi, pihenőhelyet. Emellett a parton 2 db gyermekjátszóteret, 2 db strandfoci pályát és 2 db röplabda pályát hoznak majd létre. A pihenő parkban pedig 250 méter hosszúságban parti sétány kerülne majd kialakításra.

A bizottság döntött arról is, hogy a Lassus Énekegyüttes és a Szeged Város Kórusegyesület kérésének eleget téve hozzájárul Joó Ete zenepedagógus, karnagy emléktáblájának kihelyezéséhez. A táblát Joó Ete utolsó lakhelyeként szolgáló, a Móra utca 10/B szám alatt található épület falára kívánják kihelyezni, a költségeket az önkormányzat magára vállalja.

Joó Ete a Radnóti Gimnázium pedagógusa volt, a tanítás mellett többek között kórusműveket, kantátákat komponált, valamint diákkórust és felnőtt együtteseket is dirigált. 2008-ban hunyt el, sírja a Belvárosi temetőben található.