Új esélyegyenlőségi program készül jövőre

Szegedi hírek | 2017. november 8. 15:13
Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság, esélyegyenlőségi program, Solymos László, Joób Márton
Közgyűlés előtti nagyüzem van ma a városházán. A Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság többek között az esélyegyenlőségi program felülvizsgálatát tárgyalta délutáni ülésén. Jövőre új programot kell kidolgoznia a városnak.

Ötévente kell új esélyegyenlőségi programot készítenie a városnak, az idén csak az eddigi felülvizsgálatát végezték el és ennek beszámolóját terjesztik a pénteki közgyűlés elé – mondta el a bizottság ülésén Solymos László. Az alpolgármestertől megtudtuk, a dokumentum öt célcsoportra – mélyszegénységben élők és romák, gyermekek, nők, idősek és fogyatékossággal élők – fókuszál. Az idei felülvizsgálat során a helyi LMBTQ közösség is kérte, hogy jelenjen meg a célcsoportok között, ezért jövőre, az új program kidolgozása során felvételi szándékukat szem előtt fogják tartani – ígérte az alpolgármester.

A felülvizsgálat nyomán született beszámoló többek között az országosan is egyedülálló szegedi szociális ellátásokat veszi górcső alá. A dokumentumból többek között kiderül, a város – miután az állam kivonult a szocális ellátásból – egyre jelentősebb összeget fordít saját erejéből a nehéz sorsú személyek, családok támogatására: 2016-ban 400 milliós, az idén pedig már 500 milliós szociális alapot hozott létre az önkormányzat. Négy éve minden esztendőben szervez a város önerejéből szociális tűzifaosztást. Ez az összeg a négy év alatt 9 és fél millió forintról több mint 17 millióra emelkedett, a támogatottak létszáma pedig 300-ról 400 főre nőtt.

Az önkormányzat minden évben a karácsonyi ünnepekre tekintettel kétezer rászoruló család részére készít karácsonyi csomagot, az idés összesen 11 millió forintért, amely teljes egészében önkormányzati saját forrás.

A dokumentum kiemeli, a roma lakosság társadalomba integrálása, valamint szociális, foglalkoztatási, egészségügyi és oktatási felzárkóztatása továbbra is fontos cél. E célok végrehajtására a költségvetésben 2013. óta minden évben 10 millió forint áll rendelkezésre, amelynek felhasználása a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke javaslatainak figyelembe vételével történik.

A gyermekek helyzetéről a dokumentum megállapítja, az elmúlt két évben a gyermek-korcsoportokat tekintve a 0-2 évesek száma nőtt, a többiek száma viszont csökkent.
A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben 2015.  decemberében 1461 családban 2442 gyermek és nagykorú részesült, míg 2016. decemberben az ellátotti létszám 1154 családban 1966 gyermek volt. A csökkenés oka a népesség természetes fogyásán, a minimálbér növekedésén és a családi adókedvezmény változásán túl az is, hogy a bölcsődébe, óvodába járó kisgyermekek a kedvezmény megállapítása nélkül is térítésmentesen étkezhetnek a gyermekintézményekben, valamint az ingyenes tankönyvet más jogcímen is kérhetik.

A pénteki közgyűlés elé kerülő több mint 180 oldalas dokumentum az idősek helyzetéről többek között azt emeli ki, hogy Szegeden tavaly júniusban az öregségi nyugdíjasok száma 34 ezer 54 fő volt, amelyből 35 százalék férfi, 65 százalék pedig nő, a fő ellátás átlag összege 126 ezer 840 forint volt.

A városban 66 nyugdíjas szervezet tevékenykedik, közel 8 ezer fő szépkorú számára nyújtanak rendszeresen színes programokat. Az önkormányzat hosszú évek óta költségvetésében pénzalapot különít el, amelyből támogatja az idősügyi területen működő szervezetek programjait, tevékenységét. Ez az összeg folyamatosan emelkedik, tavaly már elérte a 15 millió forintot.

Joób Márton, a bizottság elnöke elmondta, a beszámolót társadalmi vita előzte meg, az Esélyegyenlőségi Kerekasztal keretében számos civil szervezet mondhatta el véleményét. Ezt követően született meg a dokumentum, amelyet a pénteki közgyűlés tárgyal meg és fogadhat el.

Képeink illusztrációk

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!