Hirdetés
Hirdetés

Az "emberközpontú tudomány" ünnepe

Szegedi hírek | 2017. november 6. 15:41
Szegedi Akadémiai Bizottság, Magyar Tudomány Ünnepe, plenáris ülés, Szabó Gábor, Kozma József
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága „Emberközpontú tudomány” címmel a Magyar Tudomány Ünnepén plenáris ülést tartott hétfőn, melyen részt vett az MTA alelnöke is.

A Magyar Tudomány Ünnepéről a Magyar Tudományos Akadémia 1997 óta megemlékezik, ám hivatalosan 2003 óta ünnepeljük a hazai tudományt minden év november 3-án, azon a napon, amikor 1825-ben Gróf Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság megalapítására.

Minden évben több helyszínen egy közös mottó jegyében ünneplik a hazai tudományos életet, így az idén az „Emberközpontú tudomány” jelmondat köré fűzték a helyi ünnepségeket. Fülöp Ferenc, a Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a tudomány csakis emberközpontú lehet, mert ha ezt a küldetését elveszíti, akkor már nem az emberiség céljait és küldetéseit szolgálja.

Vékás Lajos, az MTA alelnöke beszédében kitért arra, hogy Szegeden a kiváló egyetem mellett a Szegedi Biológiai Központ, és az idén átadott lézerközpont a tudomány fontos bástyái.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország polgárainak sajátjuknak kell érezniük a tudományt, és a tudomány képviselőinek is ugyanezt kell érezniük a társadalom tagjaival kapcsolatban. A tudomány ugyanis drága dolog, de szüksége van minden modern nemzetnek kiváló tudományos műhelyekre, mert a fejlődést csak ezek garantálhatják egy nemzet számára.

Kozma József, a városi önkormányzat kulturális bizottságának elnöke visszaemlékezett a pillanatra, amikor 2003-ban a magyar parlament törvényben rendelkezett a Magyar Tudomány Ünnepéről. Ez önmagában még nem garancia arra, hogy az állam mindenben támogatja a tudományos életet, ám egy gesztus, amely 14 év óta jelzi, hogy az ország fontos ismérve a tudományosság színvonala. Szegeden a tudomány és a város szimbiózisban él egymással, ami nagyon termékeny együttműködés, és mindkét fél érdekeit szolgálja – mondta Kozma. Ennek az együttélésnek a legújabb példája a helyi Tudós Akadémia anyagi támogatása a város részéről.

Ezt követően Janáky Csaba, az SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének oktatója tartott előadást (Foto)elektrokémia a napenergia hasznosításának szolgálatában: útban egy fenntarthatóbb vegyipar felé címmel. Az ünnepi előadást követően a „Tudomány Támogatásáért Alapítvány” és a Szegedi Akadémiai Bizottság közös pályázatának díjkiosztó ünnepsége zárta a plenáris ülést.  

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!

 
 

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés