Az okosóra a betegség előtt jár

Rövid hírek | 2017. november 4. 20:08
okosóra, fejlesztés, szívinfarktus, megelőzés, vi2017-11, tv, szgy
Nemzetközi fejlesztőcsoport tagjaiként szegedi szakemberek is részt vettek annak az okosórának az elkészítésében, amely segít megelőzni a szívinfarktust, és más betegségek veszélyeire is figyelmeztet. A készülék a viselője egészségi állapotának ötféle tényezőjét érzékeli és rögzíti folyamatosan, az adatokat a hozzá kapcsolódó program elemzi. (videóval)

A berendezés érzékelői folyamatosan ellenőrzik és adatokkal dokumentálják az órát viselő egészségi állapotát. Hasonló készülékek már léteztek, de az új okosóra hitelesített egészségügyi tanúsítvánnyal rendelkezik, és többféle mérést is elvégez.     

Az óra mobiltelefonra küldi az adatokat, onnan kerülnek egy szolgáltatói adatbázisba, majd ezeket számítógépes program elemzi. A programot a szegedi Dopti Kft munkatársai fejlesztették ki Dombi József professzor, a szegedi egyetem tanárának vezetésével. Mivel a szívinfarktus a kutatások szerint már hetekkel korábban mutat előzetes jeleket, ezeket érzékelheti az okosóra. Ha valakinek romlott az állapota, veszélybe került az egészsége, azt a program képes kiszűrni.  

A program figyelembe veszi, ha az óra gazdája például sportol, ilyen esetben kiszűri, hogy nincsen semmi baj. Amikor valaki megkapja az okosórát, a szolgáltatónál rögzítik az egészségi állapotát, a korábbi betegségeit, és a rendszer ezeket is figyelembe veszi. A használat során történő mérések alapján a program felhívhatja a figyelmet a szívinfarktus, az agyi érkatasztrófa, a szívroham, a szívritmus-zavar, a vérkeringési problémák, és a sokk-állapot veszélyére is.