Hirdetés

Egyre zöldebb város lesz Szeged

Szegedi hírek | 2017. október 26. 12:01
fásítás, fa, Zöld Város, Botka László, Tisza Lajos krt., vi2017-10
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Jelentős fásítási program indul Szegeden. Az önkormányzat saját forrásból, 40 millió forintért 3500 facsemetét ültet a közterületre annak érdekében, hogy a város levegője minél tisztább legyen. Az első fákat csütörtökön ültették el a Tisza Lajos körúton.

Szeged idei költségvetésében 40 millió forintot különítettek el a fásítási programra, amely keretében a város szinte minden pontjára kerülnek majd csemeték, valamint Szőregen a véderdő telepítése is megtörténik. A munkálatokat a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai végzik.

Botka László csütörtökön az első fák kiültetésének helyszínén, a Tisza Lajos körúton elmondta, a nagyobb uniós támogatással megvalósult városrehabilitációs beruházások mindegyikénél követelmény volt, hogy a fejlesztések befejeztével növekedjen a zöldterület nagysága. Többek között ennek is köszönhető, hogy az elmúlt évek során több ezerrel gazdagodott Szeged faállománya. A következő napokban pedig 200 helyszínen indul meg a fatelepítés.

A polgármester kiemelte a város levegőjének védelme érdekében véderdő sávokat alakítanak ki Szeged körül, ennek keretében Szőregen több mint egy hektár erdőt telepítenek. A véderdők helyszíneit szakmai szempontok alapján választották ki, hogy minél hatékonyabban tudják a város levegőjét tisztítani. Emellett vannak kiemelt területek is a Belvárosban, ahol jelentős fatelepítések történnek – mondta Botka László. Az egyik ilyen helyszín a Szentháromság utca, ahol a vadgesztenye sort újítják fel és pótolják az elpusztult egyedeket. A Tisza Lajos körúton pedig ezüst hársakat telepítenek.

A jövő év tavaszán több nagy, az európai unió által támogatott városrehabilitációs nagyberuházás indul Szegeden. Megújul a Stefánia, a Móra park, az Odessza városrész, az újszegedi Liget, valamint a Tajáni városrész rekonstrukciójának második üteme is elkezdődik. A Zöld Város projektnek köszönhetően megnövekszik a város zöldfelületeinek nagysága és jóval több fa és cserje lesz a városban.

Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a Szentháromság utcában a fák töve körül egy körülbelül 80 centiméteres zöld sávot alakítanak ki annak érdekében, hogy a csemeték megfelelő mennyiségű vizet kapjanak. Erre azért van szükség, mert a vizsgálatok kimutatták a városi fák nagyobb része azért pusztul ki, mert nem kap elég vizet. Az újonnan kiültetett fák hússzínű vadgesztenyék lesznek – mondta az igazgató, mivel ezek sokkal jobban bírják a városi klímát.

A klímaváltozás Szegeden is nagy problémákat okoz. Teljesen új, sokkal ellenállóbb fafajokat kell telepíteni annak érdekében, hogy megmaradjanak a városban a növények és néhány éven belül ne pusztuljanak ki. – folytatta Makrai László.

Az ügyvezető igazgató elmondta, a fásítás sok nehézségbe ütközik, elsősorban a közművek miatt. Az erre vonatkozó előírások szigorodnak, ezért jelentősen beszűkültek azok a területek, ahová új fákat lehet kiültetni.