Szegeden járt az Ökotárs Alapítvány

Rövid hírek | 2017. október 24. 03:16
Ökotárs Alapítvány, civil szervezet, Közöm, vi2017-10, tv, szgy
Országjáró körútjának második állomásán Szegeden mutatkozott be a civil szervezetek programsorozata, a KÖZöm? A rendezvény célja az volt, hogy a vidéki nagyvárosokban is megismertessék azoknak a fővárosi szervezeteknek a munkáját, melyek elkötelezettek a közügyek iránt, vállalják saját értékrendjüket még a politikai hatalom nyomása ellenére is. (videóval)

A rendezvény apropóját az Ökotárs Alapítvány 25. születésnapja adta, de a Norvég Civil Támogatási Alap koordinálásával ismertté vált szervezet nem önmagát akarta ünnepelni, hanem szeretné kiterjeszteni az együttműködést a budapesti központú civil szervezetek és a vidéki városokban működő hasonló profilú egyesületek között. 

A rendezvény elején Nagy Bandó András humorista mondta el véleményét a hatalom és a vele kritikus szervezetek viszonyáról. Szerinte az iróniával és a jó ötletekkel nem igazán tud mit kezdeni egy merev politikai erő. Idézett Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz című könyvéből is, melynek szerzője a Milosevics-féle rendszer elleni civil küzdelemből vette ki a részét. Nem kell mindenáron mindent eltűrni, a hatalom packázásait, hanem meg kell mutatni, hogy azonos értékűek vagyunk – mondta a szegedi kötődésű humorista. 

Az országos szervezetek után a helyi civilek mutatkoztak be. A találkozón kiderült: civilek vidéken és a fővárosban is hasonló elveket vallanak, így nem volt nehéz közös nevezőt találniuk. Az Ökotárs Szeged után Pécsen, Nyíregyházán és Debrecenben rendez hasonló találkozót.