Szerepjátékkal küzdenek a problémák ellen

Rövid hírek | 2017. október 18. 03:17
fiatalok, problémák, szerepjáték, Magyarországi Szociálterápiás Szerepjáték Egyesület, vi2017-10, tv
A fiatalok gondjaira világítottak rá a Magyarországi Szociálterápiás Szerepjáték Egyesület szombaton tartott konferenciáján. Olyan hétköznapi problémák megoldására keresték a választ, mint az agresszió vagy a szülő-gyermek kapcsolatból eredő viták, veszekedések. A konferenciát az egyesület 20. születésnapja alkalmából tartották meg. (videóval)

A szociálterápiás szerepjáték módszert elméleti és gyakorlati síkon is bemutatták. Ez egy önállóan használható, önismereti terápiás tréning módszer, melynek célja a személyiség szelíd utóérlelése egy múltbeli esemény, egy élettörténet feldolgozásán keresztül.

Darida Zsuzsa, a Magyarországi Szociálterápiás Szerepjáték Egyesület elnöke elmondta a foglalkozáson egy élményt, egy emléket idéznek fel a múltból, majd megnézik, hogyan is van ez ma. Amennyiben jól dolgoznak, akkor ezek a játékok a jövőre mutatnak. “Azzal zárulnak a kiértékelő beszélgetések, hogy megnézzük, ami a múltban nem jól működött vagy változtatni szeretnénk rajta, akkor azt hogyan tehetjük meg a jövőben.” - tette hozzá Darida Zsuzsa.

Egy-egy ilyen foglalkozáson hétköznapi problémák kerülnek szóba, ám azok megoldását nem a csoportok közösen, hanem az egyének magukban keresik meg. A mostani találkozó témái között a szülők és gyerekek kapcsolata, valamint az agresszió kérdései szerepeltek. Mindezeket a szociális területen dolgozókkal, vagyis nevelőszülőkkel, gyermekvédelmisekkel és ifjúságsegítőkkel vitatták meg. Az egyesület a fennállásuk 20. évfordulóját is megünnepelte az őket segítő emberek köszöntésével.