A bioépítészeté lehet a jövő

Rövid hírek | 2017. október 15. 13:44
bioépítészet, Újszegedi Bioépítészeti Napok, Bálint Sándor Művelődési Ház, vi2017-10, tv, szgy
A vályogház sokkal nagyobb érték, mint gondolnánk – mondta egy előadó az Újszegedi Bioépítészeti Napokon, amit már a huszadik alkalommal rendeztek meg a Bálint Sándor Művelődési Házban. Az október végéig tartó programsorozatot a környezetbarát, energiatakarékos épületek és várostervezés jegyében szervezik. (videóval)

Egyre nagyobb az érdeklődés az önfenntartó házak iránt, de a megvalósításig csak kevesen jutnak el. Pedig a fenntarthatóság szélesebb elterjedése az építészetben hozzájárulhat az egyre fenyegetőbb környezeti összeomlás megelőzéséhez - hangsúlyozta Ertsey Attila, ökoépítész. Az irányzat követei szerint azonnali szemléletváltásra van szükség.

Ezek a bioépítészeti technológiák, a vályogból, szalmabálából épült házak, a földbeágyazott épületek erre alkalmasak. Ezekhez nincs szükség nagy ipari háttérre, saját erőből is megépíthetők. A természetes alapanyagok felhasználása, például a vályog, olcsóbb a korszerű építőanyagoknál, a kivitelezés azonban drágább lehet. Az olcsó, szinte rezsimentes működés, és a kisebb környezetterhelés hosszútávon megéri a befektetést.

A bioépítészek szerint nem szabadna hagyni összedőlni a régi vályogházakat, fel kellene újítani. Szerintük ma már nagyon kellemes, szinte luxus egy jól megépített vályogházban élni. Az építészek szerint sokkal magasabb életminőséget biztosít a lakóinak, hiszen amellett, hogy jó páragazdálkodó, és kellemes hőkomfortot ad, sokkal egészségesebb is.