Szecesszió madártávlatból: rejtett részletek tárlata

Szegedi hírek | 2017. október 12. 10:08
Reök-palota, fotókiállítás, Magyar Ede tér, szecesszió
Szokatlan perspektívából mutatja meg a Reök-palota előtti fotókiállítás Szeged legszebb szecessziós épületeit. A hangsúly gyakran a szem elől rejtett részleteken van. Az utcai tárlatot december 20-ig láthatják az arra járók.

Tizennégy gyönyörű szegedi épületről készült drónfelvétel nemrég, amelyekből most fotókiállítást láthatnak a Magyar Ede téren átsétálók. A kiállítás mottója egy anekdota, amely Lechner Ödönnek, a magyar szecessziós építészet egyik legnagyobb zsenijének nevéhez fűződik. Lechner tanítványa kritikát fogalmazott meg a mester egyik palotája kapcsán, miszerint kár volt ilyen nagyszerűen kidolgozott tetőzetet terveznie, hiszen az utca szintjéről úgysem látszik belőle szinte semmi. Mire Lechner azt válaszolta, hogy azt a madarak kedvéért készítette.

A Reök-paloti előtti tárlat is ebből az elgondolásból indul ki. A képek különlegessége, hogy olyan szögből mutatják a lenyűgöző épületeket, melyből ritkán vagy egyáltalán nem láthatjuk őket. Rejtett részletek mutatkoznak meg az izgalmas fotókon.

Szeged és talán hazánk legszebb szecessziós épülete az 1907-ben épült Reök-palota, melyet sokszor a barcelonai Gaudí-házakhoz szoktak hasonlítani. A vízépítő mérnök, Reök Iván egykori rezidenciáját a zseniális Magyar Ede tervezte. A palota európai viszonylatban is a szecessziós építészet egyik legszebb példája. A Szecesszió madártávlatból című kiállítás ebből az origóból bontakozik ki.

A palotán kívül helyet kapott a szemlében többek közt a szintén Magyar Ede tervezte Ungár-Mayer Ház és a Raichle-palota is. Utóbbi a vajdasági szecesszióban is jeleskedő Raichle J. Ferenc építész tervei alapján készült – éppen abban az évben, amikor a Reök-palota is elkészült. Szintén Raichle alkotása a Gróf palota, ez a gyönyörű és ikonikus szegedi épület is megjelenik a fotókon. Látható még emellett a képeken többek közt a Deutsch-palota, az Új Zsinagóga és a Tömörkény Gimnázium épülete is.

A kiállítás december 20-ig látható a Reök-palota előtt. A kiállítást az EURO-TV felvételeiből az SZTE-BTK Filozófia MA kurátorképzés specializációjának hallgatói rendezték Nátyi Róbert művészettörténész vezetésével.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!