Hirdetés

Az időseket köszöntötték a Kisszínházban

Szegedi hírek | 2017. október 2. 16:54
Idősek Világnapja, Kisszínház, Szabó Sándor, Idősügyi Tnács
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Idén is zsúfolásig megtelt a Kisszínház nézőtere hétfőn délután az Idősek Világnapjára rendezett városi ünnepségen. A szegedi nyugdíjas szervezetek 450 meghívottját a gálaműsor előtt Szabó Sándor országgyűlési képviselő köszöntötte.

Az ENSZ Közgyűlésének határozata alapján először 1991-ben rendezték meg az Idősek Világnapját. Az intézkedés célja, hogy középpontba helyezzék a méltóságteljes öregkort. A legutolsó népszámlálási adatok szerint ma Magyarországon – és így Szegeden is – minden ötödik ember időskorúnak számít, vagyis már betöltötte a hatvanadik életévet. Területi elosztásban Budapesten, illetve a kistelepüléseken élnek a legtöbben, a nemek közötti arány pedig igen egyenetlen: az idősek 61százaléka ugyanis nő.

A péntek délutáni ünnepségen megjelent négyszázötven szépkorú ünnepeltet Szabó Sándor országgyűlési képviselő köszöntötte:

– Tizennégy éve mi is megünnepjük itt, Szegeden az Idősek Világnapját, hiszen a város önkormányzatának nagyon fontosak a szépkorúak. Ilyenkor igyekszünk kifejezni hálánkat, tiszteletünket, megbecsülésünket és szeretetünket azok iránt, akik hosszú, munkában eltöltött évek után közöttünk élik megérdemelt nyugdíjas éveiket – kezdte köszöntőjét a honatya, majd szólt arról, hogy jelenleg 600 millió ember él a Földön, aki már betöltötte hatvanadik életévét. Az idősek száma 2025-re akár meg is kétszereződhet. Ez nagy felelősséget jelent mindannyiunk számára.

– Az a tudás, tapasztalat és bölcsesség, ami Önöknél van, óriási kincs, ha ehhez párosul a mi fiatalos lendületünk, akkor közösen hatalmas dolgokra vagyunk képesek. Egy olyan erős közösséget tudunk létre hozni, amelyre mindig és mindenhol lehet számítani.

Szabó Sándor szólt arról is, hogy Szeged önkormányzata erejéhez mérten mindig is igyekszik megbecsülni a városban élő idős embereket. Az idén összesen 15 millió forint támogatást biztosít a város a szépkorúak szervezeteinek működéséhez, programjaik megvalósításához, valamint van egy nagyon jó központja is a városnak, a Senior Center, amely közel 12 ezer embert fog össze, hétről-hétre komoly és tartalmas programokat szervezve a szépkorúknak – fejezte be köszöntőjét Szabó Sándor, majd ezt követően kitüntetéseket adott át a szegedi klubélet területén végzett segítő, támogató munkáért és az idősek közösségi életének szervezésében nyújtott példamutató tevékenységért.

A Szegedi Idősügyi Tanács által alapított Seniorok Kiválósága Emlékérem elismerésben részesült Fábián Ferenc, a Dankó Pista Nótakórus vezetője és Péntek György, a Nap-Fény Senior Nyugdíjas Fotókör tagja.

Közösségi munkájukért elismerő oklevelet vehettek át: Békési Györgyné (Tápai Nyárutó Nyugdíjas Egyesület), Kis Ilona (Szent Gellért Nyugdíjas Közösség), Hankó Istvánné (Szegedi Bajtársi Klub), Szaszák Mártonné (Szegedi Pénzügyőr Klub), Vitos Zoltánné (Tisza-parti Cukorbetegek Egyesülete), Baka Mihály (Vidám Házasok Egyesülete), Madarász Mihály (Rendőrségi Nyugdíjasok Csongrád Megyei Egyesülete), Pósa Ferenc (Postások Szegedi Nyugdíjas Egyesülete), Zsótér Antal (Idősügyi Tanács), Zsótér József (Nap-Fény Senior Nyugdíjas Fotókör).

Az Idősek Világnapjára rendezett szegedi összejövetelt ünnepi gálaműsor zárta, amelyben fellépett Varga Ferenc József és Aradi Tibor humorista.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!