Ujhelyi: Ma nem vennének fel minket az EU-ba

Szegedi hírek | 2017. szeptember 30. 10:30
Ujhelyi István, Európai Unió, Szent-Iványi István, vi2017-09
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
"Új erővonalak Európában, mi lesz veled Magyarország?" címmel rendeztek pénteken este beszélgetést Szegeden Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, és Szent-Iványi István, a Liberálisok, külpolitikai szakpolitikusának részvételével.

Az estet Tóth Csaba a Republikon Intézet elemzője vezette. Elsősorban arra volt kíváncsi, a két politikus hogyan látja az Európai Unió esélyeit az elmúlt hetek történései fényében. Szent-Iványi István, aki az ellenzék külpolitikai programját koordinálja arról beszélt, hogy sokkal könnyebb dolga van, mint azoknak a szakpolitikusoknak, akik a többi kormányváltásra törekvő párt gazdasági, szociális vagy belpolitikai programjait próbálják összehangolni. A külpolitikai irányvonalban ugyanis lényegében megegyeznek a vélemények az ellenzéki oldalon: Egy modern, Európa felé nyitott, az uniós kérdésekben szoros összefogásra és kompromisszumokra törekvő magyar külpolitika lehet csak válasz a kormány keleti orientációja és EU-ellenes retorikájára. 

Újhelyi István szerint generációkra előre megpecsételődik Magyarország sorsa, ha nem lesz kormányváltás jövő tavasszal. A kormány fél a bukástól, ezért sodródik egyre inkább a szélsőjobbra, hiszen itt találja a legkönnyebben megszerezhető szavazatokat a rasszista felhangokkal teletűzdelt kommunikációjának köszönhetően. Egyre távolabb sodródunk Európától, és meg kell állítani ezt a folyamatot, mert elszegényedünk, leszakadunk, és a tehetséges fiatalok pedig elmennek ebből az országból. Orbán Viktor kormányzás helyett nemzeti konzultációkkal tereli el a figyelmet a lényeges kérdésekről, bátorítja a rasszizmust, kicsinyessé, befelé fordulóvá próbálja tenni a választókat. Minden fontos területen kezdünk elszakadni az európai átlagtól, úgyhogy ma ahelyett, hogy az euró bevezetésének lehetőségéről beszélnénk, azt kell megállapítanunk, hogy ha most kezdenénk a társulási tárgyalásokat, esélyünk sem lenne arra, hogy felvegyenek bennünket az Európai Unióba. 

A nyilvános beszélgetésen szóba kerültek a németországi választások, és az a tény, hogy Orbán Viktor elszámolta magát akkor, amikor 2017-et a lázadás éveként határozta meg. Szent-Iványi István egyenesen arról beszélt, hogy a populista politika háttérbe szorulását hozta meg az idei esztendő, hiszen a szélsőségesek egyetlen európai országban sem jutottak a hatalom közelébe. Az est második felében a közönség is kérdezhetett a két politikustól.