Hirdetés

Átadták a BP szegedi központjának épületét

Szegedi hírek | 2017. szeptember 26. 14:26
BP, British Petrol, Botka László, vi2017-09, szgy
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Megnyílt a British Petrol (BP) szegedi üzleti szolgáltatóközpontja, ahol jelenleg 274 munkavállaló dolgozik, a foglalkoztatotti létszámot a tervek szerint 2020-ra ötszázra növelik.

Az egykori szegedi ruhagyár épületének felújításával megvalósult beruházás szimbolizálja azt a gazdaságtörténeti utat, melyet az ország bejárt az elmúlt száz évben - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a megnyitó ünnepségen. Az épületet a magyar ipar egyik virágkorában emelték, majd a rendszerváltást követően, amikor a könnyűipar összeomlott, elveszítette funkcióját, most pedig a világ egyik vezető vállalkozása tette fontos központjává - mondta a politikus.

Richard Hookway, a BP Global Business Services és IT ügyvezető igazgatója elmondta, a cég a világ egyik vezető integrált energiavállalataként 72 országban van jelen. Az új szolgáltatóközpont megnyitásával a foglalkoztatottak létszámát tekintve Magyarország a BP számára az öt legfontosabb ország, Szeged pedig a tíz legjelentősebb város közé került. A cég számára fontos a sokszínűség is, a szegedi irodában dolgozók 5 százaléka nem magyar, a teljes BP GBS Europe-nál pedig 15% ez az arány. A nők aránya kétharmad, 70 százalék pedig fiatalabb 35 évesnél. A magyar munkatársak döntő hányada a Szegedi Tudományegyetemen végzett. 

Brian Puffer, a BP GBS alelnöke közölte, a cég választása a jó infrastruktúra, a kiváló az egyetem, a sok itt tanuló tehetséges fiatal miatt esettt a dél-alföldi városra. Puffer azt is elmondta, hogy a világ különböző országaiban lévő BP alkalmazottak létszámát tekintve Magyarország immár az ötödik helyen áll. Jelenleg 270-en dolgoznak az épületben, 2020-ra pedig 500-an lesznek. A dolgozók átlagéletkora 30-35 év között van. Előny, ha valaki az angolon és a magyaron kívül más idegen nyelveket is beszél, különösen a németet preferálják a cég vezetői. Pufferkifejtette: „Ami miatt Szegedet kiemelkedő volt számunkra, amikor a múlt évben elkezdtünk helyszínt keresni a terjeszkedéshez, az a közösség lelkesedése és a kormányzat támogatása volt, mind helyi, mind országos szinten.”

Botka László polgármester kifejtette, valódi ünnep ez a nap a városnak, hiszen a legörömtelibb dolog, ha új munkahelyek jönnek létre. Ez most Szeged gazdaságának nagy lökést ad, hiszen rövidesen ötszázan dolgoznak majd a volt ruhagyár területén, ahol az Szeged legfontosabb erőssége, hogy egyetemi város. Az ország minden részéből érkeznek ide fiatalok, és egy felmérés szerint végzés után kétharmaduk, ha teheti, itt akar boldogulni. Az önkormányzat ehhez igazította gazdaságfejlesztési tervét, amelynek középpontjában a tudásalapú gazdaság áll. A városba települt több mint tucatnyi informatikai cég 2500 új munkahelyet teremtett, az üzleti szolgáltató központokban pedig eddig mintegy nyolcszázan dolgoztak. A BP 2020-ig további ötszáz, zömében fiatal, pályakezdőnek ad munkát, és ez biztosítja a város jövőjét a következő években – mondta a polgármester. A megnyitót követően a sajtó munkatársai és a meghívottak megszemlélhették az épület már felújított első emeletét. Több helyen még zajlanak a munkálatok, hiszen bővül a létszám, és bővülni fog az épületben felújított helyiségek száma is.